Cristines de sant Blai

La recepta de la blocaire Dolors Mateu

per Dolors Mateu , 28 de gener de 2018 a les 01:03 |
Cristines de Sant Blai | Dolors Mateu
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de gener de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Candelera i Sant Blai, van de la mà. Recordo quan amb la meva mare, per la candelera, anàvem a l'església a beneir panets petits que tenien com una creu a sobre, amb un ciri estret i llarg, que sempre es trencava. Es deia que si es menjava aquest pa beneït et lliuraves de tenir mal de coll.

I va ser més o menys sobre els anys 60 quan es van començar a elaborar per sant Blai uns panets de brioix, cristines , farcits de nata, per commemorar aquest dia.


Ingredients per a unes 12-14 cristianes:

500 gr. de farina de força

150 gr. de sucre
3 + 1 ous

100 gr. de mantega
150 cc. de llet
40 gr. de llevat fresc
Pessic de sal
Ratlladura de taronja i de llimona
1 c / s d'aigua de tarongina
Ametlla filetejada
500cc. de nata per muntar
3 cullerades  de sucre llustre

 Desfeu el llevat fresc en una mica de llet tèbia.

Barregeu l'aigua de tarongina, tres ous, el sucre, la resta de la llet, les ratlladures de pell de taronja i llimona.

Afegiu el llevat diluït i la major part de la farina formant una massa sense grumolls, afegiu la resta de farina si cal.

Incorporeu la mantega tallada a daus, la sal i torneu a amassar,  ha de quedar una massa que es desenganxi de les mans.

Deixeu reposar tapat uns 30 minuts en lloc càlid. Escampeu una mica d'oli a la taula de treball i formeu boles d'uns 60 gr., doneu-li forma rodona  i deixeu reposar de nou en una safata de forn coberta amb paper sulfuritzat, uns 10-15 minuts, tapades amb un drap o film.

Pinteu amb ou batut la part superior,  repartiu ametlla laminada i enforneu al forn calent, a uns 200 º durant uns 15 minuts. Poseu en una reixeta a refredar.

Munteu la nata, ha d'estar freda de la nevera, en un recipient fred també.

A meitat d'aquest muntatge afegiu el sucre glas i acabeu de muntar-la.

Poseu en una mànega pastissera, partiu les cristines per la meitat i ompliu-les amb la nata.

Tireu per sobre sucre llustre.

Blog de cuina de la dolorss

 

Participació