El fiscal d'Osca vol reprendre la investigació contra Vila i Puig per Sixena

Juan Baratech vol que es prengui declaració als dos consellers de Cultura

Santi Vila i Lluís Puig, en primer terme
Santi Vila i Lluís Puig, en primer terme | ACN
Redacció
27 de gener del 2018
Actualitzat a la 13:28h

Segons publica El Periódico de Aragón, la Fiscalia d'Osca ha sol·licitat reprendre la investigació penal contra els consellers de Cultura de la Generalitat Santi Vila i Lluís Puig pels delictes de desobediència greu a l'autoritat judicial en negar-se a facilitar el retorn dels béns del monestir de Sixena dipositats al Museu de Lleida.

La petició la formula el fiscal en cap d'Osca, Joan Baratech, en un escrit dirigit al Jutjat d'Instrucció número 3 d'Osca, en el qual s'adhereix al recurs interposat per la representació legal de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena contra l'arxivament de la denúncia penal presentada contra els dos responsables polítics.

El lletrat de Sixena, Jorge Español, va denunciar els fets al jutjat de guàrdia d'Osca després de perdre els dos consellers la seva condició d'aforats, tot acompanyant la denúncia d'un informe elaborat per la Fiscalia del Tribunal Suprem que veia indicis de la comissió de presumptes delictes en la conducta de tots dos. El Jutjat d'Instrucció número 3 va resoldre arxivar la denúncia, una decisió que Espanyol atribueix a un "error" de l'òrgan judicial de guàrdia per no haver donat tota la documentació annexa a la denúncia que aporta proves de la presumpta comissió dels delictes.

El fiscal en cap d'Osca subratlla que els dos consellers no només coneixien les resolucions que els obligaven a lliurar les peces, sinó que eren "conscients" que l'efectivitat de l'ordre judicial "depenia, en bona mesura, de decisions que havien de ser preses en l'àmbit de les seves competències ". El representant del ministeri públic assenyala, a més, que l'obligació de tots dos era traslladar al monestir de Sixena les peces requerides en un lloc i hora prèviament acordats amb el Govern d'Aragó i no a Lleida, com es va fer finalment. Considera que les conseqüències d'aquest incompliment i de la desobediència van ser "capitals", ja que l'operació va requerir un gran desplegament de mitjans materials i humans. Mitjans, subratlla, que l'administració aragonesa i la policia judicial van haver d'habilitar per "suplir l'obstinada voluntat dels investigats i també pel risc d'alteració de la seguretat i de la pacífica convivència ciutadana".

En virtut de tot l'argumentat, el fiscal demana la reobertura de la causa, la presa de declaració de tots dos consellers amb l'aportació dels seus antecedents penals i l'oferiment d'accions al Govern aragonès i l'Ajuntament de Sixena per si es reclama responsabilitat civil, que correspondria afrontar a la Generalitat. A més, insta el jutge a que dirigeixi un escrit al Parlament de Catalunya perquè informi si Lluís Puig és o no diputat electe per a verificar si és de nou aforat i així derivar la causa al Tribunal Suprem.