L'església de Rosselló reobrirà al març dos anys després de l'esfondrament del campanar

Falta arreglar el terra i pintar l'interior

Redacció
27 de gener del 2018
Actualitzat a la 13:00h
Imatge de l'església de Rosselló
Imatge de l'església de Rosselló | ACN
L'església de Rosselló (Segrià) ofereix ja una nova imatge, dos anys després que s'esfondrés el seu campanar, el 29 de gener de 2016. Aquesta setmana s'estan retirant les bastides i ja es pot veure com ha quedat la façana i la coberta. Les obres de reconstrucció de la primera fase, comptaven amb un pressupost de 104.000 euros, que van assumir el Bisbat, la Diputació, la Generalitat i l'Ajuntament. Van començar el 7 de setembre de 2017 i consistien en recobrir la part enfonsada i construir la base del campanar per accedir al cor. Llavors es va calcular que podria obrir al públic per Nadal, però no va ser possible. A més, tot i que la coberta ja s'ha arreglat, falta encara instal·lar el terra i pintar l'interior del temple perquè es pugui utilitzar.

L'alcalde del municipi, Josep Abad, ha explicat que està pendent de reunir-se amb el Bisbat per calcular el cost d'aquests treballs a l'interior del temple, que no estaven contemplats en el pressupost inicial, i decidir com i qui els assumeix. El pressupost del terra ascendeix a uns 6.000 euros i el cost de pintar l'interior s'ha de pressupostar encara. Abad calcula que entre aprovar el pressupost i dur a terme aquests treballs, l'església no podrà obrir al públic fins a finals de març.

L'alcalde de Rosselló, Josep Abad, ha celebrat que s'hagi acabat la primera part de l'obra. Sembla que tant a ell com als veïns els agrada com està quedant. "Crida molt l'atenció però com més ho veus, més t'agrada", ha assegurat.

El Bisbat de Lleida, el Departament de Cultura i la Diputació de Lleida, conjuntament amb l'Ajuntament de Rosselló, van tancar un acord per al finançament de la primera fase de les obres de reconstrucció de l'església de Rosselló, amb un cost d'uns 224.000 euros, que a més del recobriment de la part enfonsada, incloïa les feines de desenrunament, consolidació i habilitació del temple.

El campanar de l'església de Sant Pere de Rosselló (Segrià) es va esfondrar el 29 de gener del 2016 quan passaven quinze minuts de les onze del matí. No hi va haver ferits ni persones atrapades perquè l'Ajuntament havia desallotjat l'edifici del costat i havia acordonat la zona en detectar que havia caigut una llosa de ''dimensions considerables'' que havia aixecat totes les alarmes. L'esfondrament el va gravar en vídeo un veí del municipi i les imatges van arribar a tot arreu a través d'internet.

Tres setmanes abans, tècnics municipals havien observat una esquerda al campanar de grans dimensions i van traslladar al Bisbat de Lleida la seva ''preocupació i alarma'' perquè havia sorgit ''d'un dia per l'altre''. Des d'aleshores, el bisbat havia fet un seguiment i havia enviat enginyers per analitzar l'esquerda i adoptar mesures al respecte, però es va arribar tard.

L'església de Sant Pere de Rosselló -declarada Bé Cultural d'Interès Local (BCIL)- es va construir entre els anys 1756 i 1760, és propietat del Bisbat de Lleida i s'hi havien fet manteniments de forma esporàdica. El darrer va consistir en una rehabilitació de la façana. S'hi feien celebracions religioses entre setmana i també al cap de setmana. Des de l'enfonsament del campanar, les celebracions s'han dut a terme en un local pròxim.