Aragó creu que la jutgessa d'Osca s'ha equivocat sobre els murals del MNAC i demana aclariments

L'executiu aragonès assegura que les condicions climàtiques i d'humitat de la Sala Capitular són "idònies" per acollir les pintures murals exposades al MNAC

Les pintures murals de Sixena exposades al MNAC
Les pintures murals de Sixena exposades al MNAC | MNAC
Redacció
26 de gener del 2018
Actualitzat a les 17:58h
El govern de l'Aragó ha fet arribar aquest divendres un escrit al jutjat de primera instància i instrucció 2 d'Osca per demanar-li que "aclareixi" que l'estat de la Sala Capitular del Monestir de Sixena està en "condicions òptimes" per acollir les pintures murals del MNAC. "Hem de posar de manifest un error d'apreciació ja que les condicions de l'espai són idònies", asseguren en el text enviat al jutjat juntament amb un informe tècnic que ho avalaria.

En un comunicat asseguren que l'últim cop que la jutgessa va sol·licitar informació al respecte, el novembre de 2016, el departament d'Educació, Cultura i Esport de l'Aragó ja va certificar que les condicions climàtiques i d'humitat de la Sala Capitular que hauria d'acollir els frescos eren perfectes pel seu ús museístic. La consellera de Cultura, Mayte Pérez, ha reconegut, però, que encara falta per instal·lar en aquest espai "el sistema de climatització de més avantguarda que existeix i que tenen molt pocs museus a tot el món", tot i que assegura que s'instal·larà aquest 2018. Aquest sistema, "millorarà la situació actual, ja de per sí, òptima", ha dit. Finalment, Pérez recorda que, en tot cas, la paralització del trasllat de les pintures, "no afecta al fons de l'assumpte".

El jutjat de primera instància número 2 d'Osca ha ordenat aquesta setmana paralitzar l'execució provisional de la sentència que ordenava al MNAC traslladar a Sixena les pintures murals de la sala capitular. En una interlocutòria que s'ha conegut aquest dijous, la titular del jutjat al·lega la "fragilitat" dels frescos romànics davant del risc de desmuntar-los i traslladar-los fins a l'Aragó.

La jutge va ordenar al MNAC el juliol del 2016 restituir les pintures murals a la seva ubicació original, una decisió que el Govern i el museu van qualificar de "despropòsit". De fet, diversos estudis científics van alertar del risc del trasllat i es van lliurar a la jutgessa en el recurs presentat.

A més de la "fragilitat" de les pintures, la jutgessa posa en dubte la idoneïtat de l'espai que les havia d'acollir al Monestir de Vilanova de Sixena. En la interlocutòria posa de manifest que no ha quedar acreditat que s'hagin acabat les obres de restauració promeses a la Sala Capitular ni tampoc la instal·lació del sistema de climatització que havia d'assegurar unes condicions òptimes per a la conservació de les pintures. Amb tot això, entén que no s'ha de procedir al trasllat d'aquests frescos fins que la sentència no sigui ferma, una situació que podria allargar-se fins a tres anys.