Tres bombers de Lleida presenten recurs contra el 155

S'han adherit a la proposta d'Advocats per la Democràcia | Aquest dijous és l'últim dia per fer-ho i l'Associació calcula que hauran signat un centenar de particulars

Redacció
25 de gener del 2018
Actualitzat a les 12:15h
Imatge dels tres bombers
Imatge dels tres bombers | ACN
Tres bombers de Lleida s'han adherit a nivell particular a la iniciativa proposada pels Advocats per la Democràcia i han presentat un recurs d'empara contra el 155. Ho han fet aquest dijous, dia en què a les 14h s'esgota el termini per fer-ho i han rebut el suport d'una vintena de Bombers de Ponent pels Drets i les Llibertats. Un dels bombers signants, Jordi Farré, ha explicat que ha decidit adherir-s'hi perquè el 155 "ens afecta a tots" i perquè vol que es respecti el que els ciutadans de Catalunya van votar majoritàriament a les eleccions del 2015 i també en aquestes últimes del 21 de desembre.

"És una qüestió de democràcia i cal defensar-ho d'una manera pacífica i sense violència, com hem fet sempre", ha dit. Advocats per la Democràcia calcula que fins a un centenar de particulars s'han adherit a la iniciativa.

L'associació Advocacia per la Democràcia, sorgida arran dels fets de l'1-O i que agrupa prop d'un centenar d'advocats de la demarcació de Lleida en defensa dels drets humans i de les llibertats, va plantejar una acció legal consistent en la presentació d'un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional contra l'acord del Senat que va aprovar les mesures que li proposava el govern de l'Estat en aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola. Es tracta d'un recurs que cada ciutadà pot presentar de forma individual "contra actes o decisions dels poders públics que violin determinats drets fonamentals de la persona dels que estan recollits en la Constitució espanyola".

El David Gil, d'Advocacia per la Democràcia a Lleida, ha explicat que es va decidir dur a terme aquesta acció legal i obrir-la a tota la ciutadania que volgués adherir-se perquè "la decisió adoptada pel Senat el dia 27 d'octubre de 2017 va violar el dret que tenen els ciutadans de Catalunya en la mesura que va cessar els seus representants legítims abans d'haver‐se esgotat el seu mandat".

Consideren que s'ha vulnerat el dret a la participació política, és a dir, "a tenir un Parlament que es mantingui durant tota la legislatura i que ens representi encara que no l'haguem votat". "Que amb el 155 s'hagi cessat tot un govern i s'hagi dissolt un Parlament, ens vulnera als ciutadans de Catalunya aquest dret fonamental reconegut a la Constitució espanyola i a la Declaració Universal dels Drets Humans", ha afegit.