Balaguer li canvia el nom al Carnaval per recuperar la tradició

La ciutat celebrarà el 10 i l'11 de febrer el "Carnestoltes dels congres", un nom que beu de la fira atorgada el 1520 i que va ser popular per la quantitat de venedors d'aquest peix | La festa tindrà dues rues

L'alcalde de Balaguer ha presentat el programa del Carnaval
L'alcalde de Balaguer ha presentat el programa del Carnaval | Àlvar Llobet
25 de gener del 2018
Actualitzat a les 11:25h
La ciutat de Balaguer celebrarà el Carnaval el cap de setmana del 10 i l'11 de febrer amb dues rues i una tradició recuperada. L'alcalde de la ciutat, Jordi Ignasi Vidal, ha anunciat aquest dijous que la capital de la Noguera viurà enguany el "Carnestoltes dels congres", un nom que beu de la tradició de la Fira dels Congres, atorada l'any 1520 i que es va fer popular durant la Quaresma per la gran quantitat de venedors de congre sec que hi paraven. Per recuperar aquesta memòria, el diumenge després de la segona rua es podrà menjar de manera gratuita olla de congre, que es prepararà a la plaça Mercadal.

​La festa començarà el dissabte 10 de febrer a partir de les set de la tarda amb la Gran Rua Popular, que canvia el punt d'inici; serà a la plaça Mercadal i no a l'estació de tren. Des de la plaça s'anirà fins al pavelló Molí de l'Esquerrà, on s'entregaran els premis a carrosses i comparses, que enguany ja es poden constituir a partir de vuit persones, segons ha explicat el tècnic de joventut, Francesc Almira. La festa acabarà amb ball a càrrec del grup "Rosendo i sus mulatas". 

​El diumenge es celebrarà la segona edició de la rua infantil, que partirà de l'estació de tren a partir de les onze del matí. La cercavila arribarà fins al Mercadal, on es clourà la festa amb l'espectacle "Mira què sé fer" i la menja de l'olla de congre, un plat gairebé desaparegut actualment. Almira ha destacat que les dues rues estan obertes a la participació de tothom, per bé que ha remarcat que els col·lectius que es vulguin presentar en algun dels concursos de comparses i carrosses només ho podran fer en un dels dos dies de la festa.

El tècnic ha assegurat també que les ajudes per les carrosses serà de 100 euros i de 200 per aquelles que incorporin equip de so. "Volem que hi hagi més animació i diferents ambients", ha explicat Almira, que ha apuntat que durant la festa nocturna del dissabte hi haurà premis individuals i per parelles i no per grups com es feia fins ara.