La policia espanyola va vigilar l'actuació dels Mossos durant l'1-O

Les actes de la policia espanyola descriuen l'activitat dels Mossos en els diversos districtes i en més d'un cas també relaten l'actitud dels votants cap als agents de la policia catalana.

Redacció
22 de gener del 2018
Actualitzat a la 1:09h
Imatge de policies i votants l'1-O
Imatge de policies i votants l'1-O | Martí Urgell

La policia espanyola va reprimir el referèndum Foto: Martí Urgell


La policia espanyola va dedicar bona part de la jornada de l'1-O a vigilar els Mossos enlloc de desmuntar col·legis electorals. Segons informa l'Ara, a Barcelona els agents espanyols van fer 78 seguiments als Mossos mentre que l'actuacio dels antiavalots es van centrar en 29 punts. L'objectiu era intentar demostrar que la policia catalana va actuar amb "connivència" amb els organitzadors del referèndum, segons apunta la Prefectura Superior de la Policia de Catalunya en un informa al qual ha tingut accés el diari. 

Els agents van fer una vigilància de l'actuació dels Mossos a tota la ciutat però van requisar material electoral en nou dels deu districtes. Els agents espanyols no van requisar material electoral a Sants-Montjuïc tot i que van dedicar tot el dia a deixar constància de "l'actitud passiva" dels Mossos en aquella zona. 

Les actes de la policia espanyola descriuen l'activitat dels Mossos en els diversos districtes i en més d'un cas també relaten l'actitud dels votants cap als agents de la policia catalana. Els informes que cita el diari evidencien una clara dedicació de la Policia Nacional a vigilar les actuacions dels Mossos, i fins i tot es complementen amb fotos i vídeos. 

A més, el relat dels agents espanyols no coincideix exactament amb l'explicació que va donar el coordinador de l'operatiu policial de l'1-O, Diego Pérez de los Cobos. Ell assegurava que els Mossos van "entorpir i obstruir" l'actuació de la policia espanyola. En el cas concret de l'Escola Mediterrània, De los Cobos assegura que "efectius dels Mossos" van insultar agents de la Policia Espanyola. A l'atestat, redactat pels agents que eren allà, no hi diu el mateix i es limita a parlar d'un mosso que "va intentar dificultar i entorpir la feina" dels agents espanyols.