Un centenar de voluntaris recuperen les trinxeres de Montgai malmeses

S'han format set grups de treball per refer la major part de les destrosses i a partir d'ara l'espai tornarà a ser visitable

Imatge dels voluntaris a Montgai
Imatge dels voluntaris a Montgai | ACN
Redacció
21 de gener del 2018
Actualitzat a la 1:48h
Un centenar de voluntaris ha respost a la crida per participar als treballs de restauració de les trinxeres republicanes dels Tossals de Montgai (Noguera) que uns vàndals van destrossar fa tres setmanes. S'han format set grups de treball supervisats que s'han repartit diferents tasques, des de retirar les pedres que impedien l'accés als búnquers, arreglar els sacs de formigó dels pous de tirador i les fustes que protegeixen les trinxeres i refer l'entrada i la teulada del refugi antiaeri.

Els treballs més tècnics de restauració els durà a terme una empresa especialitzada però amb l'acció que s'ha fet aquest dissabte l'espai es podrà reobrir a les visites del públic. L'Ajuntament de Montgai ha volgut aprofitar l'interès que ha generat la recuperació de les trinxeres republicanes per organitzar una jornada pedagògica amb visites tant a aquest espai com en d'altres indrets del Memorial Democràtic que hi ha al municipi.

Les destrosses es va fer l'última setmana de desembre, entre Nadal i Cap d'Any. Després de descobrir els desperfectes el passat 3 de gener, l'Ajuntament de Montgai va presentar denuncia als Mossos d'Esquadra, que van obrir una investigació. De moment encara no se sap qui ha estat l'autor o autors dels danys, que tot apunta que es van fer sense cap tipus de motivació política. El consistori també va optar per tancar provisionalment l'espai per evitar riscos als visitants.

A la jornada de restauració de les trinxeres hi han acudit voluntaris d'arreu de les comarques de Lleida que han respost a la crida que es va fer per les xarxes socials i el material d'obra també l'ha cedit desinteressadament una empresa de construcció. En concret, hi havia membres del col·lectiu "A les Trinxeres", dels Comitès de Defensa de la República i també del Grup de Recuperació de la Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida, a banda de veïns a títol individual. Tot i lamentar l'acte vandàlic, l'alcalde de Montgai, Jaume Gilabert, ha destacat que "la part positiva és la bona resposta ciutadana i la sensibilitat social que s'ha demostrat per recuperar l'espai, s'ha ofert moltíssima gent a venir". "Si no fos pel voluntariat el cost de mà d'obra per fer la recuperació el podríem xifrar el alguns milers d'euros", ha afegit l'alcalde.

Els treballs els ha supervisat l'historiador Pol Galitó, responsable de la recuperació d'aquest espai l'any 2010 en el marc del Memorial Democràtic. Galitó ha destacat la importància d'un espai que concentra tots els elements importants de defensa militar, des de les trinxeres, els búnquers, els refugis, pous de tirador i nius de metralladora.

L'historiador també s'ha mostrat molt satisfet perquè "la resposta ha estat un èxit, tenint en compte que en aquesta zona hi ha molta sensibilitzats amb els temes de la guerra civil per la proximitat del front". Una de les principals actuacions, destaca, ha estat la reparació del sostre del refugi, que els vàndals van esfondrar per tres bandes, però també hi ha hagut grups destinats a arreglar els murs de pedra, els sacs i les làmines de fusta que protegeixen els passos de les trinxeres.

Molts voluntaris han destacat que no es podien quedar de braços creuats davant d'un atac com el que va patir un espai patrimonial tan significatiu des del punt de vista de la memòria històrica de la Guerra Civil a les comarques de Ponent. "Tots aquests espais s'han de mantenir i difondre perquè tothom sàpiga què va passar i que no es torni a repetir, per això hem vingut ràpid a la crida per restaurar les trinxeres", ha afirmat Sisco Garcia, del Grup de Recuperació de la Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida.

Des de col·lectiu, Núria Morelló, ha assegurat que "davant d'un atac contra un espai de memòria que té molt significat per a nosaltres hem vingut a reconstruir-lo col·lectivament perquè això sempre dona molta força". Amb tantes persones treballant en menys de dues hores ja havien acabat la feina i els voluntaris han participat en un esmorzar popular.