Manel Riu nega davant la jutge els delictes d'incitació a l'odi i revelació de secrets

El veí de Tremp ha rebut el suport de més d’un centenar de persones, que l’han acompanyat amb pancartes, cartells i càntics fins la mateixa porta del Jutjat

Redacció / ACN
18 de gener del 2018
Actualitzat a les 15:19h
Manel Riu adreçant-se als veïns abans d'entrar al jutjat
Manel Riu adreçant-se als veïns abans d'entrar al jutjat | Jordi Ubach
El veí de Tremp acusat per la Guàrdia Civil d’un delicte d’incitació a l’odi i revelació de secrets a les xarxes socials, Manel Riu, ha declarat aquest dijous davant la jutge de Tremp, on estava citat a les deu del matí. L’acusat ha negat els delictes pels quals se l’acusen, recollits en un document elaborat per la benemèrita que conté 119 piulades traduïdes al castellà amb captures de pantalla.

Riu sí que ha reconegut tots els comentaris que ha fet a les xarxes socials, com Twitter o Facebook, crítics amb la Guàrdia Civil i el govern espanyol, i els ha aclarit a la jutgessa contextualitzant-los en el temps i els fets. El professor espera que aquesta causa s'arxivi i no tingui més recorregut. L'advocat de Riu ha demanat més proves i ha afirmat que demanarà l'arxivament del cas.
 

Riu entrant al Jutjat de Tremp, aquest matí. Foto: Jordi Ubach


El professor de Tremp ha explicat, després d’haver declarat, que amb denúncies com la seva la Guàrdia Civil vol posar la por al cos de la gent perquè aquesta no s’expressi en llibertat. Riu ha recordat les denuncies als professors de la Seu d’Urgell, Calella o uns tuitaires de Lleida. Riu ha respòs a totes les preguntes que se li han fet al Jutjat, tant les del seu advocat com les de la fiscalia o la jutge. 

Suport d’un centenar de persones

Manel Riu ha rebut el suport d’un centenar de veïns del Pallars entre els quals s’hi trobava el mateix alcalde de Tremp, Joan Ubach, així com representants de les formacions independentistes del PDCat, ERC i la CUP. Entre els concentrats destacava un grup d'alumnes de l'institut de Tremp als que Riu els fa classe i representants del sindicat USTEC.

Mitja hora abans de la seva declaració ha començat la concentració de suport a Manel Riu davant l’Ajuntament de Tremp. Allà l’esperaven un centenar de persones per fer costat a l’acusat. Junts han recorregut els carrers de la ciutat, des del consistori fins a la porta del Jutjat. Allà i just abans d'entrar, el professor de l’Institut de Tremp els ha agraït el suport i ha repetit que encara la declaració davant del jutge “sense por”. 


Acusat d'incitació a l'odi

Manel Riu va ser detingut per la Guàrdia Civil i traslladat a comissaria el passat 16 de novembre. Se l'acusava d’un presumpte delicte d’incitació a l’odi arran dels seus comentaris a les xarxes socials on denunciava la violència policial. Riu, però, es va acollir al seu dret a no declarar, i va estar deixat en llibertat després de signar uns documents al costat del seu advocat.

El cos armat va detallar pocs dies després que la detenció de Riu s’incloïa dins la que han anomenat “operació Dignity” i que a part del delicte d’odi, al denunciat se li atribuïa també el de revelació de secrets. Segons la versió del cos policial, el 7 d’octubre agents de la Guàrdia Civil van ser objecte “d’insults i amenaces” per part de Riu, que també va publicar al seu perfil de Facebook diversos comentaris, tal i com afirmen, “dirigits a promoure i incitar l’odi i l'hostilitat contra el col·lectiu de la Guàrdia Civil”.
 

Riu conversant amb alguns dels veïns que li han donat suport. Foto: Jordi Ubach