Escoles

Aragó vol corregir un llibre escolar perquè s'hi cita la «corona catalano-aragonesa»

L'executiu considera que aquest terme és una "tergiversació històrica"

per Redacció, 17 de gener de 2018 a les 17:10 |
Javier Lambán, president d'Aragó | RTVE
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de gener de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El govern d'Aragó ha detectat un segon llibre escolar on es fa servir el terme de "corona catalano-aragonesa" i han demanat que es corregeixi el que consideren com una "tergiversació històrica". S'ha trobat en un manual d'Història d'Espanya de 2n de Batxillerat, de l'editorial Santillana, que aquest mateix dimecres ha traslladat als responsables del departament d'Educació aragonès que elaboraran un quadern afegit al llibre amb la correcció i l'enviaran als centres educatius que treballin amb el seu manual.

A més a més, s'han compromès a publicar una nova edició del llibre per al curs que ve. Famílies d'alumnes i l'associació de directors d'instituts d'Aragó han mantingut aquest dimecres una reunió amb responsables del departament per abordar aquesta situació que va començar amb la detecció d'aquesta denominació històrica de la corona catalano-aragonesa en un llibre escolar de l'editorial Casals a les províncies d'Osca Saragossa.


El govern d'Aragó ja va ordenar la retirada del llibre de text "Literatura Universal", de l'editorial Casals, on hi apareix la referència a la "corona catalano-aragonesa" perquè ho considera una "manipulació de la història" ja que el que creuen que s'hauria de fer servir és la denominació "Corona d'Aragó". La publicació es fia servir en una optativa de primer de Batxillerat de l'Institut Ramon y Cajal d'Osca que tenia 16 alumnes. La directora provincial va donar l'avís al govern d'Aragó, que va ordenar la retirada d'aquest llibre a tots els centres que el facin servir.

Aquesta setmana, el govern aragonès ha detectat un segon llibre on es fa servir aquesta denominació, en aquest cas de l'editorial Santillana, adreçat a alumnes de 2n de Batxillerat. Es tracta del llibre "Història de España" i l'editorial ja ha trasllada avui mateix a l'executiu aragonès que rectificarà "l'error".


Els responsables del departament d'Educació aragonès han mantingut una reunió amb famílies d'alumnes i l'associació de directors d'instituts d'Aragó per explicar-los com està actuant el govern aragonès davant les "tergiversacions històriques" detectades. El secretari general del departament, Felipe Faci, els ha explicat que es manté una "actitud proactiva per detectar aquests errors i exigir la seva correcció". Faci ha transmès a les famílies i directors que cap de les mesures adoptades suposarà una càrrega econòmica per a les famílies o centres i ha recalcat que es fa confiança a la professionalitat dels docents, que "han corregit a les seves classes els errors detectats". De la mateixa manera, ha assenyalat que es respecta l'autonomia dels centres en l'elecció dels llibres, sense que això impliqui que s'actuï davant "tergiversacions per tal que no es reprodueixin en les successives edicions dels materials".

Faci ha recordat que el govern d'Aragó treballa des de fa uns mesos amb la creació d'un Consell Assessor de l'Ensenyança de la Història Aragonesa que ha de vetllar per la veracitat dels continguts relacionats amb la història de la comunitat que es difonen en l'àmbit de l'educació no universitària. Educació ha elaborat un decret per constituir aquest òrgan col·legiat i consultiu, que estarà integrat per "experts reconeguts" en l'àmbit acadèmic i es posarà en funcionament en breu. L'objectiu és que els continguts dels materials de les aules no tinguin "incorreccions històriques".

 

Participació