La jutgessa d'Osca dóna dos dies al ministre de Cultura per lliurar a Sixena el quadre que falta

També trasllada a fiscalia que investigui si Jusèp Boya va incórrer algun tipus de responsabilitat amb la seva presència al Museu de Lleida el dia 11 de desembre

Redacció
17 de gener del 2018
Actualitzat a la 13:59h
Detall del quadre que falta per entregar
Detall del quadre que falta per entregar | Museu de Lleida
La jutgessa del jutjat d'Instrucció número 1 d'Osca ha emès una providència on dóna al ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, dos dies per lliurar a Sixena el quadre de la Immaculada, que es troba al Museu de Lleida i havia quedat pendent al lot de les 43 peces en litigi perquè s'havia extraviat. La jutge alerta que en cas de no lliurar el quadre es podria incórrer en un delicte de "desobediència a l'autoritat judicial".

Els dos dies començaran a comptar a partir del moment que se li notifiqui al ministre aquesta providència, que segons l'advocat de Vilanova de Sixena, Jorge Español, serà d'aquí a deu dies. D'altra banda, l'escrit de la jutgessa també demana al ministeri fiscal que investigui si la presència del director general de Patrimoni de la Generalitat, Jusèp Boya, al Museu de Lleida el dia 11 de desembre, quan s'estava portant a terme el trasllat de les obres de Sixena amb la presència de la Guàrdia Civil, pot incórrer en algun tipus de responsabilitat.

La providència que ha enviat la jutgessa d'Osca està datada a ahir dimarts 16 de gener i respon a la sol·licitud feta pel lletrat Jorge Español del dia 3 de gener quan va demanar a la magistrada que ordenés al ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, com a conseller de Cultura en funcions a causa de l'article 155, que entregués el quadre de la 'Immaculada' en un termini de dos dies, alertant-lo que si no ho feia podria ser acusat de desobediència.

Precisament ahir dimarts el Consorci del Museu de Lleida va instar a l'Aragó a venir a Lleida a recollir aquesta obra que va quedar pendent de lliurar amb les 43 peces de Sixena durant l'entrada policial de l'11 de desembre de 2017. Ho va fer a través d'un escrit d'al·legacions presentat al jutjat d'Osca davant les reiterades declaracions en mitjans de comunicació de la consellera de Cultura del govern aragonès, Mayte Pérez, exigint al Museu entregar el quadre abans d'una setmana. El Consorci no entén com Aragó pot esperar aquest enviament, quan ja va notificar al jutjat que ''la possessió no s'entregaria, sinó que havia de ser presa'', és a dir, que l'havien d'anar a buscar.

Aquesta providència enviada per la jutgessa se suma a la que ja va enviar la setmana passada a la Generalitat, com a propietària de les obres en litigi, instant a tornar el quadre "sense dilació". Aquest escrit però, no fixava data concreta i tampoc feia referència a una confiscació forçosa de la peça. El quadre és una pintura del segle XVII que formava part del lot de 44 peces requerides per l'Aragó. Es va localitzar al Palau Episcopal de Lleida tres dies després de l'entrada policial al museu i es va traslladar al Museu de Lleida.
 

L'obra que falta per entregar Foto: Museu de Lleida