La Paeria inicia els treballs per enderrocar un edifici a l'àmbit del Call Jueu

El solar on s'ubica l'immoble va ser adquirit per la Paeria per passar a formar part de la zona enjardinada de la Cuirassa

Redacció
15 de gener del 2018
Actualitzat a les 12:47h
Pla general de part del Call Jueu
Pla general de part del Call Jueu | ACN
L'Ajuntament de Lleida ha iniciat aquest dilluns els treballs previs a l'enderroc de l'edifici de la plaça del Seminari número 3, ubicat a l'àmbit del Call Jueu, unes obres que permetran finalitzar pròximament la recuperació d'aquest espai històric i patrimonial que contribuirà a la connectivitat del Centre Històric i sumarà un nou atractiu a l'oferta turística de la ciutat. Durant els pròxims deu dies es duran a terme els treballs de buidatge de brossa i desmuntatge d'instal·lacions, així com actuacions amb les fusteries de l'edifici.

Posteriorment s'implementaran els sistemes per minimitzar molèsties i pols i es procedirà a l'enderroc de l'estructura de l'immoble, que s'ubica en un solar adquirit fa uns mesos per la Paeria. Un cop enderrocat es faran les darreres prospeccions arqueològiques al sector per passar a la fase final. Segons l'Ajuntament de Lleida, les obres per recuperar el barri jueu estan a punt de finalitzar i només falta l'enderroc d’aquest edifici, que de moment formarà part de la zona enjardinada de la Cuirassa.

El solar on s'ubica l'immoble, que va ser adquirit per la Paeria el passat mes d'octubre després arribar a un acord amb els propietaris, s'inclou dins la futura àrea social i urbana al costat del Call Jueu.

Tot i els diversos retards en el projecte per les diferents restes patrimonials que van anar apareixent durant els treballs arqueològics, segons l'Ajuntament de Lleida, les obres per recuperar tot el Call Jueu es troben en la seva recta final. Només resta l'enderroc d'aquest edifici, que està situat en l'àmbit del Call Jueu, i que de moment formarà part de la zona enjardinada de la Cuirassa.

L'adquisició d'aquest solar estratègic per part de la Paeria és important també des de la vessant de l'accessibilitat i la interconnexió, ja que el Call Jueu actua com a distribuïdor urbà dins el Centre Històric, al qual es podrà accedir des de sis entrades diferents: els carrers Sant Cristòfol, Dolors, Companyia, Maranyosa i Major a través de la Costa del Jan (ascensor i escales) i des de la zona de l'antic Seminari.

La recuperació del Call Jueu té com a objectiu recuperar la història de l'antiga Cuirassa de la ciutat de Lleida. Així, la Paeria preveu obrir aviat aquest espai patrimonial a la ciutadania perquè pugui conèixer-lo i gaudir-ne. El projecte posarà en valor el Call Jueu, que descobreix part del passat de la història de la ciutat, així com la incorporació d'un espai verd al centre de la ciutat, amb l'enjardinament i adequació de l'entorn que donarà continuïtat als jardins de la Seu Vella i, a la vegada, contribuirà a la connectivitat del barri del Centre Històric. A més, esdevindrà un element turístic que sumarà a l'oferta d’espais atractius i visitables de la capital del Segrià.

El projecte de recuperació de l’antic Call Jueu, que ocupa una superfície de més de 5.000 metres quadrats, pretén reforçar i revalorar el conjunt històric de la ciutat. Amb aquesta iniciativa es conforma un nou paisatge a partir de la creació d'un espai de mediació i d'enllaç entre la memòria dels diferents substrats històrics i la realitat d'una àrea estratègica per a la requalificació del Centre Històric.