VÍDEO Miquel Roca sorprèn el Congrés amb una «historieta» sobre la relació entre Catalunya i Espanya

Roca, Herrero de Miñón i Pére-Llorca compareixen en la comissió sobre l'estat autonòmic del Congrés | Roca Junyent afirma que el text de 1978 s'ha de respectar en la seva integritat però que "la democràcia ha de reconèixer la singularitat"

Miquel Roca avui al Congrés dels Diputats.
Miquel Roca avui al Congrés dels Diputats. | ACN
Redacció
10 de gener del 2018
Actualitzat a les 23:32h
Miquel Roca ha sorprès aquesta tarda els membres del Congrés dels Diputats quan els ha explicat una història (carregada de tòpics antiquats) per retratar la situació entre Catalunya i Espanya. Ha comparat relació amb la d'una parella: l'home arriba a casa i la dona li diu que es vol separar. Aleshores, l'home li diu que, si marxa, ho perdrà tot i la dona es posa a plorar. "Per què plores?", pregunta el marit. "Perquè pensava que em diries que m'estimaves", respon la dona. "Els gestos són això", ha conclòs Roca.  Més enllà d'historietes, els pares de la Constitució espanyola no veuen prou consens per anar a una reforma de la Constitució. Així ho han dit avui Miquel Roca i Miguel Herrero de Miñón al Congrés.  Roca Junyent ha defensat que es facin canvis en el model de finançament i també en el Senat. Tot això, però, no implica una reforma del text vigent. Segons ell, l'actual Carta del 78 encara permet un ampli marge d'actuació. Ha recordat que la Constitució va ser avalada per un 88% de l'electorat, i afrontar en aquests moments la seva reforma, suposa un repte important, ja que caldria assolir un nivell ampli de consens.

Per Roca, la Constitució s'ha de respectar íntegrament, que "no hi ha vies al marge" però que "un conflicte polític s'ha de resoldre políticament". Ha defensat que es reconegui la "singularitat" de Catalunya perquè "la democràcia és reconèixer la singularitat", el que no té res a veure amb privilegis. La singularitat s'expressa "en una llengua, una cultura, un dret o unes institucions".  També ha considerat "un error" la sentència del TC sobre l'Estatut, després que aquest fos referendat pel poble de Catalunya.

Qui va ser un dels ponents de la Constitució ha intervingut davant la comissió d'avaluació i modernització de l'estat autonòmic del Congrés, creada a iniciativa del PSOE el setembre passat i acceptada pel Partit Popular. Era el moment en què el govern de Mariano Rajoy ja preparava el camí per a la intervenció de la Generalitat i l'aplicació de l'article 155.

La comissió, una concessió de Rajoy al PSOE

La comissió va ser una concessió de Rajoy a Pedro Sánchez a canvi que els socialistes donessin suport al 155. Pretén ser una via de diàleg per intentar buscar una adequació del model autonòmic sense qüestionar les bases del règim sorgit el 1978. Malgrat la modèstia de la seva pretensió, Ciutadans va votar en contra de la seva creació. Esquerra Republicana es va abstenir. Malgrat les reticències que an mostrar, Podem i el PDECat van acabar donant suport a la constitució de la comissió.

Miguel Herrero de Miñón, un altre "pare" de la Constitució, ha estat el primer a intervenir en la sessió d'aquest dimecres. L'antic dirigent del PP s'ha mostrat favorable a una reforma de la Constitució, però afegint, en una línia similar a la de Roca, que es fes amb el mateix consens amb què es va elaborar el text el 1978. Ha explicat com el títol VIII de la Carta, el referent al règim autonòmic, va néixer de la reivindicació nacional de Catalunya i Euskadi, però que després es va generalitzar fins a disset comunitats autònomes.

Avui intervenen a la comissió els tres dels set ponents inicials de la Constitució vius. El tercer és l'antic ministre de la UCD José Pedro Pérez-Llorca. L'exdirigent centrista ha afegit, per la seva banda, un altre entrebanc per a la reforma constitucional: "A Espanya en aquests moments hi ha massa ira" i caldria refredar els ànims.