Tanca a Saragossa l'exposició que ha motivat el llibre que ha indignat alcaldes de Lleida

Més de 37.000 persones han visitat la mostra des de l'octubre on també s'ha posat el punt de mira en les relacions entre l'Aragó i Catalunya

Redacció
08 de gener del 2018
Actualitzat a les 22:48h
El president d'Aragó amb Joan Manuel Serrat
El president d'Aragó amb Joan Manuel Serrat | Govern d'Aragó
L'exposició sobre els vincles entre Aragó i Catalunya, "Diuen que hi ha terres a l'Est", que s'ha fet a Saragossa entre el 20 d'octubre i el 7 de gener ha tancat portes amb un total de 37.330 visitants. La mostra ha comptat amb elements divulgatius paral·lels com la publicació del polèmic llibre "Tejidos de vecindad", que ha indignat diversos alcaldes de municipis de Lleida que limiten amb la Franja de Ponent perquè al pròleg, firmat pel president d'Aragó, Javier Lambán, i el president de la Diputació de Saragossa, Juan Antonio Sánchez, s'hi criticava el procés d'independència, l'oposició a les sentències sobre l'art de Sixena i els projectes per portar aigua de l'Ebre a Barcelona.

El comissari de l'exposició, Alberto Sabio, ha posat en valor la col·laboració entre professors aragonesos i catalans per elaborar el discurs de la mostra i fer que aquesta no s'hagi convertit en una "arma contra ningú" i ha afegit que prefereixen "treballar per unir tot i que és impossible convèncer a qui no vol ser convençut".

"Diuen que hi ha terres a l'Est. Vincles històrics entre Aragó i Catalunya. Segles XVIII-XX", és una exposició que acaba de tancar portes al Palau de Sástago, a Saragossa i que ha estat organitzada pel govern d'Aragó i la Diputació de Saragossa. La mostra tenia com a objectiu, segons els seus organitzadors, promoure el coneixement de les relacions entre Aragó i Catalunya des de la perspectiva de la història, economia i cultura compartides i asseguren que s'ha fet a partir de tres principis bàsics: el rigor històric, la posada en valor del llegat que uneix Catalunya i Aragó, i la comprensió del present entre aquests dos territoris "germans, en íntima relació i com a part d'una realitat teixida durant segles d'història comú".

Segons el govern aragonès, el discurs expositiu va ser creat per historiadors de "prestigi", tant aragonesos com catalans, que han relatat la història de les relacions entre Aragó i Catalunya des de la convicció que "és possible fer un us responsable de la història per entendre processos i episodis complexos, sense alimentar la animadversió, transitant per tres segles de vincles i unió". El professor d'Història Contemporània i comissari de l'exposició, Alberto Sabio, ha dit que espera que aquesta hagi servit per ''desmuntar alguns mites i visions distorsionades''. Així mateix, afegeix que "davant l'escalfament polític és convenient un refredament històric per veure les coses amb perspectiva".

Lambán i Sánchez van inaugurar l'exposició a l'octubre amb la presència del cantautor Joan Manuel Serrat. Setmanes després va tenir lloc l'enviament de llibre que s'ha editat precisament amb motiu d'aquesta exposició "Tejidors de vecindad", a diversos alcaldes de Lleida que limiten amb la Franja. Tot i que el president d'Aragó ha defensat que el llibre s'ha editat i enviat als alcaldes per estrènyer lligams, aquest va generar indignació en molts casos.

Alguns alcaldes van dir la setmana passada que se sentien ofesos pels comentaris del pròleg on es criticava el procés independentista i l'oposició a complir les sentències de l'art de Sixena. Miquel Serra, d'Alcarràs, va tornar el llibre acompanyat d'una carta on es demanava "respecte". Així mateix, l'Ajuntament d'Aitona també va decidir tornar el llibre per les tesis anti-catalanes que s'hi manifestaven, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, també es va sumar a les critiques retornant el llibre i afegint-hi una de les felicitacions de Nadal que ha repartit enguany la corporació on es pot veure una imatge en blanc i negre de les lleixes del Museu de Lleida buides després de l'entrada de la Guàrdia Civil per emportar-se l'art de Sixena.