Cs proposarà Espejo-Saavedra com a president del Parlament

Fernando de Páramo assegura que el seu partit no descarta reunir-se amb formacions independentistes | S'oposa a la modificació del reglament que permetria investir Puigdemont a distància

José María Espejo-Saavedra, vicepresident del Parlament i dirigent de C's, aquest dimecres al ple
José María Espejo-Saavedra, vicepresident del Parlament i dirigent de C's, aquest dimecres al ple | Ciutadans
Redacció
06 de gener del 2018
Actualitzat a les 11:34h
Cs proposarà formalment en els pròxims dies que el seu diputat electe i actual vicepresident segon del Parlament, José María Espejo-Saavedra, sigui el pròxim president de la institució, i per aconseguir-ho es reunirà amb tots els partits, inclosos els independentistes. En una entrevista d'Europa Press, el secretari de Comunicació del partit, Fernando de Páramo, ha defensat: "Cs plantarà cara al Parlament per presidir la mesa i presentarem José María Espejo-Saavedra per frenar l'independentisme també a la mesa".

Cs no té els suports garantits per aconseguir-ho, però argumenta que vol donar el pas per "evitar que continuï el que va passar amb la senyora Forcadell: el cop a la democràcia que es va fer al Parlament precisament per tenir el control de la mesa". Considera que amb Forcadell es va diluir la separació de poders i la cambra catalana va esdevenir el "braç executor" del projecte independentista del Govern, enlloc de ser una institució al servei de tots els catalans i de tots els grups al marge de la seva ideologia.

"S'han silenciat als lletrats del Parlament, s'ha tret la paraula als diputats de l'oposició. Hem de recuperar la democràcia al Parlament, i la fórmula per recuperar-la no passa per que continuïn els mateixos", ha argumentat el diputat electe . Espejo-Saavedra, llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Madrid, és el candidat idoni per a Cs ja que en aquesta última legislatura va defensar "clarament el constitucionalisme en un moment dur", en al·lusió a episodis com la declaració de la República.
 
5 diputats

Per aconseguir que Espejo-Saavedra sigui el pròxim president, Cs necessitaria el suport del PSC, del PP i dels "comuns" -65 diputats en total- i, tot i així, necessitaria que cinc dels 70 diputats independentistes no votessin cap candidat sobiranista o no assistissin al ple. De Páramo creu que no és el moment d'abordar quina estratègia seguiran per aconseguir l'objectiu, però sí que promet que es reuniran amb tots els grups per aconseguir-ho: "Sens dubte, cal parlar amb tots els partits. Nosaltres ho hem fet des del primer dia ".

D'entre el PSC, el PP i els "comuns", el suport més complicat és el de la llista de Xavier Domènech, però De Páramo no descarta aconseguir-ho: "Si Podem està en la línia de voler un canvi, un canvi també és canviar la mesa del Parlament i que la presideixi un constitucionalista".

Cs ja ha començat els contactes amb el PP i el PSC i en els propers dies buscarà fer-ho amb els "comuns", a qui demana el suport per a Espejo-Saavedra per "evitar que continuï tot com fins ara", és a dir, amb una mesa presidida per un independentista.

El president del Parlament es votarà en el ple de constitució del 17 de gener i l'únic aval que es requereix per optar a la Presidència és ser diputat: és president qui aconsegueix una majoria absoluta dels vots, i es vota amb urna i amb els diputats escrivint el nom en una papereta. En cas que ningú aconsegueixi la majoria absoluta, es produeix una votació entre els dos més votats i guanya qui tingui més sufragis; en cas d'empat, s'ha de repetir la votació fins a un màxim de quatre ocasions: si no es desempata, guanya el candidat de la llista amb més diputats, que és la de Cs.

Contra la modificació del reglament

Cs prioritza ara aconseguir la presidència del Parlament reivindicant-se com el partit guanyador del 21-D, però no descarta optar a la presidència de la Generalitat si els sobiranistes no arriben a un acord, i no es pronuncia sobre si Puigdemont ha de tornar de Brussel·les.

De Páramo ha advertit als sobiranistes que no donaran suport a una reforma del reglament del Parlament per facilitar que es investeixi a Puigdemont des de Brussel·les: "El reglament no està al servei del president Puigdemont, està al servei de tots els diputats". "Arrimadas sí que s'ha quedat a Catalunya i a sobre ha guanyat les eleccions al senyor Puigdemont i al senyor Junqueras", conclou el secretari de Comunicació de Cs.
 

Fernando de Páramo, entrevistat per Europa Press Foto: Europa Press