Evacuen en helicòpter un escalador ferit en un dificultós rescat al Pallars

Els Bombers van necessitar més de 15 hores, un helicòpter, una moto d’aigua i esquís per rescatar un escalador que s’havia fracturat l’espatlla | El mal temps va obligar l’expedició a fer nit al refugi d'Amitges

Redacció
30 de desembre del 2017
Actualitzat a la 13:50h
Imatge d’arxiu del refugi d’Amitges
Imatge d’arxiu del refugi d’Amitges | Arxiu
Els Bombers de la Generalitat van protagonitzar ahir un rescat d’aquells que duren hores i que han resultat ser dels més complexos que s’han efectuat darrerament, especialment agreujat per les condicions meteorològiques que entre dijous i divendres van afectar la comarca del Pallars Sobirà.

A les 14:31 hores de dijous, el cos d’emergències rebia l’avís des del refugi d’Amitges, al terme municipal d’Espot, d’un escalador amb una fractura a l’espatlla. De seguida els Bombers van activar els GRAE, que es van desplaçar fins el refugi amb esquís per tal de fer la corresponent valoració i atenció sanitària del ferit durant la nit. Set membres dels GRAE arribaven al refugi al voltant de les 21 hores.

En primera instància es van valorar dos opcions per evacuar l’escalador. La primera, fer-ho en moto de neu, cosa que no va poder ser possible per culpa d’una petita allau que s’havien trobat tot pujant. La segona possibilitat era evacuar el ferit en helicòpter, una opció que també va resultar impossible degut al mal temps que dijous al vespre feia a la zona. Finalment, es va optar per la prudència, fer nit al refugi i efectuar el rescat l’endemà.

L’endemà divendres al matí, els vuit protagonistes -els set Bombers i l’eslacador ferit- van poder tornar a casa. L’evacuació de la víctima es va fer ahir al matí en helicòpter fins l’heliport de Tírvia, on els esperava una ambulància que va traslladar el ferit, de pronòstic menys greu, a l’Hospital del Pallars de Tremp. La resta de membres del cos de Bombers van tornar esquiant.