El gremi de forners surt en defensa del tortell artesà

Adverteixen de l'"abús" d'additius que contenen els tortells produïts per la gran indústria

Redacció
28 de desembre del 2017
Actualitzat a les 18:47h
Imatge de tres tortells
Imatge de tres tortells | ACN
El Gremi de Forners de les Terres de Lleida i el Gremi de Pastisseria de Lleida han volgut reivindicar per primer cop de forma conjunta el consum de tortells de reis artesans en detriment d'aquells que elabora la gran indústria. Els forners i els pastissers lleidatans adverteixen de la "baixa qualitat" i de l'"abús" d'additius que conté el tortell industrial en comparació amb els artesans, "elaborats diàriament i amb matèria prima de qualitat i de proximitat".

I és que en els darrers anys els tortells industrials han anat guanyant quota de mercat i actualment les seves vendes representen entorn del 40% dels tortells de reis que es venen a Catalunya, mentre la resta són elaborats per forns i pastisseres tradicionals. Aquest fet indica que molts consumidors segueixen apostant encara pel tortell artesà tot i que el seu preu pot ser d'entre tres o quatre cops superior a l'industrial. Des dels dos gremis encara no disposen de xifres de previsions per aquesta campanya però es mostren optimistes i confien augmentar les vendes de tortells de reis respecte a la passada.

Ambdós gremis han expressat aquest dijous la seva "preocupació" davant el fet que "la gran indústria està intentant usurpar el lloc del pastisser i del forner artesà amb productes de baixa qualitat i això cada vegada veiem que va a més", segons ha assenyalat el president del Gremi de Forners de les Terres de Lleida, Manel Llaràs. Per això, els pastissers i els forners lleidatans han volgut fer una crida de forma conjunta en favor del consum dels tortells de reis artesans.

Llaràs ha destacat que darrera del tortell de reis que elaboren els representants dels dos gremis "hi ha un mestre artesà, un forner o un pastisser, que elabora el seu producte de manera diària i amb matèria prima de qualitat i de proximitat". Per això, ha volgut posar en valor "aquest producte ben fet i de qualitat, aquesta manera de fer les coses i aquest gran esforç que hi ha al darrera i que moltes vegades no arriba al consumidor". Igualment, el representant del Gremi de Pastisseria de Lleida, Manel Fernández, ha defensat la necessitat que "la gent entengui el sentit de la pastisseria i de la forneria, que treballa en el dia a dia amb productes de qualitat".

Els representants d'ambdós gremis han comparat davant dels mitjans de comunicació un tortell artesà amb un altre d'industrial per tal de mostrar les "grans diferències" existents, tant pel que fa als ingredients amb què s'ha fet com per l'aparença d'un i altre producte. En aquest sentit, han explicat que mentre el tortell artesà s'elabora amb farina de blat, nata de vaca, mantega i fruita confitada, al marge d'aquells en què la nata del farcit se substitueix per crema o trufa, un tortell industrial conté més d'una quarantena d'additius, així com estabilitzants, colorants o oli de palma, a més de nata vegetal, entre moltíssims altres ingredients en la seva composició.