Droga

Una cinquantena de joves lleidatans s'acullen a sessions per evitar multes per tinença o consum de drogues

En deu anys el programa ha atès 482 adolescents d'entre 13 i 17 anys, la majoria enxampats quan consumien marihuana al carres

per Redacció , 25 de desembre de 2017 a les 11:03 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de desembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Fins a 47 joves lleidatans d'entre 13 i 17 anys s'han acollit aquest 2017 a sessions educatives per evitar multes per tinença o consum de drogues al carrer, unes sancions superiors als 600 euros. El programa de mesures alternatives es va posar en marxa de forma pionera a la ciutat de Lleida el 2008, impulsat per la Paeria amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra.

En aquests deu anys s'han atès 482 adolescents i les seves famílies, que també participen a les sessions. Principalment es tracta de menors a qui han enxampat fumant marihuana al carrer. Ho ha explicat el regidor de Polítiques per als drets de les persones, Xavier Rodamilans, que destaca dos aspectes: que la xifra de joves atesos es manté estable en els darrers anys i que hi ha molt poca reincidència entre els qui s'acullen al protocol. En termes generals es tracta d'adolescents que no són addictes sinó que consumeixen de forma experimental i puntual.


L'objectiu d'aquest programa és oferir una resposta educativa com alternativa a la sanció econòmica que suposa la infracció de consum o tinença de drogues il·legals a la via pública, amb la voluntat que serveixi per prevenir i detectar precoçment casos de consum de drogues i facilitar una adequada orientació a joves i famílies.

El protocol s'activa quan els agents de la Guàrdia Urbana o dels Mossos d’Esquadra detecten un menor consumint drogues al carrer, en la majoria de casos marihuana i més puntualment alcohol. Els agents contacten amb la família i, si el jove no és reincidint, els informen de la possibilitat d'estalviar-se la multa a canvi de participar en una sèrie de sessions d'orientació psicològica, entre 3 i 6 depenent del cas. Es tracta de convèncer l'adolescent perquè abandoni el consum alertant-lo dels riscos que suposa per a la salut però també facilitant-li opcions de lleure alternatives i experiències de pertinença a grups de joves diferents. Si és necessari també s'ofereix orientació en aspectes vinculats a la formació i l'ocupació.


"En aquests casos la sanció no té raó de ser si no que la prioritat és fer un acompanyament amb mesures educatives per evitar que reincideixin", afirma Rodamilans. A més, el regidor assegura que molt sovint la comunicació dels agents és la primera notícia que té la família del consum de drogues del menor, que sol ser puntual i com una "novetat" de la franja d'edat de l'adolescència. Rodamilans recalca com a aspectes positius que "malgrat que ha augmentat la població a la ciutat no han crescut els casos atesos, que s'han estabilitzat al voltant dels 45-47 a l'any, i el número de reincidents és petit".

Els professionals de la Unitat Tècnica de Promoció de la Salut de la Paeria són els encarregats de fer el seguiment del programa i a les sessions també hi participen, si és necessari, educadors de joventut o serveis socials. A través d'aquest protocol també s'han detectat situacions de problemàtica psico-social que han portat a iniciar un treball a més llarg termini.


Segons l'Ajuntament de Lleida, l'acceptació del programa és "molt bona" ja que els qui s'hi acullen afirmen que els permet prendre consciència del problema, reaccionar en relació amb el consum de substàncies i millorar la comunicació entre els membres de la família. A més, valoren molt positivament l'enfocament educatiu i global, ja que no únicament es parla del consum, sinó del temps d'oci i lleure, amistats, família, estudis i feina, etc.

En cas que el menor i la família accedeixin a participar del programa, signen un document on hi ha les dades de contacte dels professionals amb qui han de contactar en el termini de 15 dies. Les persones reincidents en la seva infracció no es poden acollir de nou al protocol de mesures alternatives, a menys que hagi transcorregut un any des de l'última infracció.

Paral·lelament a la realització del programa l'Ajuntament de Lleida ha participat, juntament amb altres municipis i entitats, en l'elaboració de la 'Guia de recomanacions per a la implementació del Protocol de Prevenció sobre drogues ASA (alternativa a la sanció administrativa). Programes educatius per menors d'edat'. Aquesta guia, editada pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, pretén recollir les recomanacions a seguir per implementar un programa de mesures alternatives i és fruit del consens entre diferents professionals que ja estaven aplicant programes similars al seu municipi.

 

Participació