La venda de dècims de la rifa de Nadal davalla fins al 50% en algunes ciutats de Lleida

Alguns venedors atribueixen la baixada a un "boicot" i molts han notat una reducció de participacions d'empreses i entitats

Redacció
20 de desembre del 2017
Actualitzat a les 17:54h
Imatge d'una noia agafant un dècim
Imatge d'una noia agafant un dècim | ACN
Les administracions de loteria preveuen que la rifa de Nadal, que se sortejarà divendres, acabarà aquest any amb una davallada de les vendes, que atribueixen sobretot a la tensió política viscuda en els últims mesos. Algunes administracions constaten que la caiguda podria arribar al 30%, com és el cas del Cau del Drac de Vic, o fins i tot al 50%, com a Mollerussa, mentre que altres, com Gato Negro, a Barcelona, preveuen una disminució més lleugera, entre el 5 i el 10%. Alguns dels venedors identifiquen el boicot en contra d'una rifa que s'identifica amb l'estat espanyol com la causa d'aquest descens i molts han notat una davallada de les participacions en empreses i entitats. L'actualitat política també s'ha fet notar en les terminacions més buscades i els números que contenen el 155 han tingut una gran demanda.

Teo Baró, quarta generació de l'administració Gato Negro de Barcelona, calcula que les vendes de la loteria de Nadal hauran disminuït aquest any entre un 5 i un 10% respecte a l'anterior i ho atribueix sobretot a l'"aturada comercial" de l'octubre per la situació política que es va viure. El responsable de l'administració número 44 de Barcelona afirma que el mes d'octubre, quan "normalment comença a revifar l'esperit nadalenc", hi va haver "poc moviment comercial en general" amb els carrers "més buits que de costum", i és quan més van notar la caiguda de les vendes. Baró, però, considera que la crida al boicot a la rifa de Nadal no s'ha notat massa.

Caiguda en picat a Mollerussa, que arriba fins a un 50% menys

Les dues administracions de loteria que hi ha a Mollerussa han registrat una caiguda en picat de les vendes de loteria per al sorteig de la grossa de Nadal que arriba fins a un 50% menys que l'any passat. Els responsables dels punts de venda de dècims atribueixen aquest fet a la situació de crisi política entre Catalunya i Espanya i al "boicot" que s'ha estès entre els compradors habituals. Marta Barcala, de l'administració número 1 explica que "ha sigut un any molt dur" i que fins i tot han caigut les vendes de les participacions que feien col·legis o entitats solidàries.

Així mateix, també han pogut constatar que no es registren les habituals cues de darrera hora per comparar dècims. Malgrat tot, el responsable de l'administració número 2, Jaume Roig, de la Perla d'Or, assegura que les empreses de la comarca han continuat apostant per "la típica loteria de Nadal de sempre". Roig diu que està content de les vendes tot i la baixada que hi ha hagut, que encara no ha comptabilitzat però que creu que serà "quantiosa".