Solé i Sabaté, l'historiador que combat el «Decret de Nova Planta del 155»

El catedràtic d'Història Contemporània, un dels molts independents de la llista de Puigdemont, creu que Espanya tracta Catalunya com una "colònia" i lamenta que el PSOE s'hagi posicionat al costat de l'extrema dreta per acabar amb l'independentisme

Josep Maria Solé i Sabaté, al centre, en una imatge d'arxiu
Josep Maria Solé i Sabaté, al centre, en una imatge d'arxiu | ACN
17 de desembre del 2017
Actualitzat a la 1:56h
Catedràtic en Història Contemporània i llicenciat el filosofia, Josep Maria Solé i Sabaté (Lleida, 1950) tanca la llista de Junts per Catalunya a la demarcació de Lleida en la que és la seva primera incursió directa en el món electoral. Apostava per una unitat de l'independentisme, i encara que el seu nom aparegui a la llista del president Carles Puigdemont, no fa escarafalls si es parla d'ERC o de la CUP. "Tots anem al mateix vaixell en contra del tripartit de PP, PSOE i Ciutadans", assegura a NacióDigital amb un to d'indignació després que en els dos darrers mesos l'estat espanyol "hagi tractat Catalunya com si fos una colònia".

​Expert en la Guerra Civil i la postguerra, l'historiador explica que ha acceptat formar part d'una candidatura per lluitar contra la "ignomínia" dels partits espanyols que, al seu parer, s'han allunyat de les democràcies europees i han convertit el règim del 78 en un nou "Decret de Nova Planta" fet possible sobre la base de l'article 155.

Solé i Sabaté destaca que el sistema polític nascut després de la mort del dictador "era obert i en positiu", i encara que recorda que les voluntats de progrés d'aleshores van quedar limitades pel cop d'estat fallit del 23-F i la LOAPA del 1982, considera que l'estratègia política actual de la dreta espanyola va molt més enllà de les intencions coercitives que hi podien haver fa 40 anys. "Aquí s'ha utilitzat la policia, els militars i els jutges, i tot això amb la complicitat del PSOE, de qui no m'esperava que es posicionés de la manera que ho ha fet al costat de la dreta i l'extrema dreta".

Al catedràtic se li intueix un punt de nostàlgia quan recorda el paper dels socialistes de fa dècades i els compara amb el que representen avui Miquel Iceta i Àngel Ros, lliurats als braços d'un PP que vol acabar amb un moviment polític i uns partits que, remarca, "van complir amb el que portaven al programa electoral l'any 2015".  
 
El mestre Sabaté creu que hi pot haver una davallada de la tensió política en els propers mesos, per bé que considera que el camí de la República catalana "no té marxa enrere". No posa data, però assegura que "tard o d'hora" Catalunya s'acabarà separant d'Espanya. A curt termini, el candidat no contempla una derrota del bloc independentista en les eleccions del proper dijous perquè pensa que el poble de Catalunya no està disposat a retrocedir ni a ser humiliat. "No em plantejo que Ciutadans, PSC i Ciutadans governin Catalunya", diu.