Forné diu que el PSC ha d'assumir la responsabilitat del trasllat de les obres de Sixena

El cap de llista de JxCAT per Lleida confia encapçalar la llista més votada el 21-D i que el bloc sobiranista revalidi una àmplia majoria a les comarques de Ponent i el Pirineu

Josep Maria Forné, candidat de JxCAT
Josep Maria Forné, candidat de JxCAT | ACN
Redacció
16 de desembre del 2017
Actualitzat a les 14:53h
El cap de llista de JxCAT per Lleida, Josep Maria Forné, demana al PSC que assumeixi que la marxa de les obres de Sixena del Museu de Lleida i la "humiliació" que va suposar el desplegament policial per endur-se-les és una conseqüència de l'aval al 155. Forné entén que l'alcalde de Lleida, el socialista Àngel Ros, és sincer quan lamenta que s'hagi fet un "mal ús" del 155 per facilitar l'entrega de les obres de Sixena però remarca que el PSC ha de ser "políticament conseqüent" perquè "quan s'avala una via també se n'avalen les conseqüències i, per tant, hi ha un preu enorme".

Forné confia encapçalar la llista més votada el 21-D i que el bloc sobiranista revalidi una àmplia majoria a les comarques de Ponent i el Pirineu, on el 2015 Junts pel Sí i la CUP van sumar 11 dels 15 diputats en joc a la demarcació. El candidat lleidatà, que ha estat 12 anys director de l'IES Màrius Torres i 30 anys vinculat a l'ensenyament, es mostra especialment dolgut pel fet que C's i PP mantinguin que a les aules de les escoles catalans s'hi adoctrina. "Aquesta és una mentida absoluta que hem de combatre de soca-rel", assegura.

El cap de llista de JxCAT per Lleida insisteix que tots els partits que van donar suport al 155 "han d'assumir que en acceptar-lo, accepten també les seves conseqüències, i una és que s'hagin emportat les obres de Sixena que hi havia al Museu de Lleida". Preguntat sobre si aquest afer pot tenir repercussions en els resultats electorals, Forné confia que almenys serveixi per "obrir els ulls de la ciutadania" i esvair dubtes a aquells que encara confiaven en el PSC perquè "aquell catalanisme més moderat i dialogant que representava no es pot exercir des de la humiliació que suposa la imposició d'un govern espanyol que no reconeix Catalunya com a subjecte polític". Per això, reclama als socialistes que "donin explicacions sobre les seves posicions polítiques".

A més, segons Forné, el cas de Sixena demostra que "el 155 no té cap aspecte positiu" perquè "a l'estat espanyol els interessos dels catalans li importen molt poc i ens tracta com a ciutadans de segona". Qualifica el desplegament policial per endur-se les obres el passat 11 de desembre com a "acte d'humiliació terrible, impactant i brutal".

El cap de llista del JxCAT per Lleida no és menys contundent a l'hora de condemnar les afirmacions d'adoctrinament a l'escola catalana, qua qualifica de "mentida absoluta" que "no hem d'acceptar de cap manera". Assegura que durant la seva àmplia experiència com a docent i com a director ha tingut companys de totes les ideologies "i cap d'ells, com a excel·lents professionals, ha utilitzat les aules per adoctrinar".

Apel·la al "vot útil" per a JxCAT

Josep Maria Forné ja va encapçalar com a independent la llista de Junts pel Sí el 27 de setembre del 2015, una candidatura que va obtenir 10 dels 15 diputats que elegeixen els lleidatans. Ara l'escenari és diferent perquè ERC va pel seu compte. No vol entrar en pronòstics numèrics però es mostra convençut que la llista creada al voltant de Carles Puigdemont pot ser la més votada, tant a les comarques de Lleida com al conjunt de Catalunya.

En aquest sentit, apel·la al vot útil per a JxCAT, sobretot per dues raons. La primera és que "creiem que és l'opció que representa més clarament i nítidament l'oposició al 155 i tot el que significa" i, en segon lloc, perquè considera que és la millor candidatura per concentrar el vot i "privar que les eleccions les guanyi una força unionista". Reconeix que aquesta és una possibilitat que el preocupa perquè es podria llegir, en determinats ambients i en l'àmbit internacional, com que el vot sobiranista, tot i ser majoritari en global, no és capaç de guanyar un partit que defensa la unitat d'Espanya. Això dificultaria "comunicar aquesta expressió de subjectivitat de ser una nació i de voler decidir democràticament i sobiranament el nostre futur". I és que, per Forné, en aquestes eleccions "en hi juguem recuperar la dignitat i també triar entre ser una regió o ser una nació".