Méndez de Vigo farà retirar el recurs per tornar les obres de Sixena a Lleida perquè no en sabia res

Diu que ja "no té sentit" perquè els béns ja s'han traslladat "donant compliment a una sentència judicial"

Íñigo Méndez de Vigo, en una imatge d'arxiu
Íñigo Méndez de Vigo, en una imatge d'arxiu | Europa Press
Redacció
15 de desembre del 2017
Actualitzat a les 14:29h
El ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, ha fet marxa enrere i farà retirar el recurs que havia presentat la Generalitat per retornar les obres d'art de Sixena al Museu de Lleida. Ha assegurat que ha tingut notícia del recurs aquest matí a través dels mitjans de comunicació, que s'ha fet sense el seu consentiment i que ha demanat que es retiri.

Amb l'aplicació del 155, Méndez de Vigo és el responsable de la Conselleria de Cultura de la Generalitat i considera que "ja no té sentit" recórrer la providència que autoritzava la Guàrdia Civil a fer ús de la força si calia perquè les peces ja s'han traslladat "donant compliment a una sentència judicial".

"És un recurs sobre un tema passat i que ja no té lloc perquè els béns estan ja a Sixena", ha manifestat. Tanmateix, no ha volgut carregar contra la Generalitat i ha dit que "no cal donar-li més importància" perquè els funcionaris "recórrer quasi totes les providències que els arriben".

Recurs de la Generalitat intervinguda

La Generalitat de Catalunya, intervinguda pel govern espanyol pel 155, havia presentat un recurs al jutjat de primera instància número 1 d'Osca per reclamar la devolució de les obres de Sixena al Museu de Lleida. En l'escrit, l'advocat de la Generalitat considera que el trasllat de les 43 peces es va fer "sense respectar-se el procés legalment establert". Concretament, demana la nul·litat de la providència judicial que autoritzava la policia judicial de la Guàrdia Civil a entrar al Museu de Lleida, si calia amb l'ús de la força.

Ahir dijous el lletrat del gabinet jurídic de la Generalitat, Xavier Muñoz, va presentar un recurs de reposició al jutjat d'instrucció número 1 d'Osca contra la providència que va emetre el passat dijous dia 7 a partir de la qual acordava autoritzar a la policia judicial i la Guàrdia Civil l'accés a partir de les dotze de la nit del dilluns 11 de desembre al Museu de Lleida, inclús amb l'ús de la força. El lletrat considera que amb l'entrada de dilluns al museu s'han vulnerat fins a tres articles de la constitució Espanyola i també la llei de patrimoni català, entre d'altres.

Un dels paràmetres que s'especifica és que l'autorització judicial per entrar a domicili, en aquest cas entès com el Museu de Lleida, ha de ser en format d'auto i no de providència, per la qual cosa, la providència del passat dia 7 "és nul·la de ple dret". En aquest sentit, el lletrat de la Generalitat remarca que la providència del dia 7 suposa una "vulneració de les normes processals" ja que en tant i quant que s'acorda efectuar el lliurament de les peces de Sixena del Museu de Lleida, s'està autoritzant l'entrada en un espai pel qual es requereix el consentiment del seu titular. Segons el lletrat, aquest contingut excedeix el d'una providència com la que es va dictar, per al qual cosa, insisteix que s'hauria d'haver fet mitjançant un auto.

El recurs presentat al jutjat d'Osca remarca que s'ha comès una "greu infracció processal", que deriva en una indefensió per part de la Generalitat, ja que no s'ha pogut al·legar abans que tingués lloc l'entrada policial al Museu de Lleida.