«L’infern és Espanya»: un dels tuits pels quals ha estat citat a declarar Manel Riu

Està acusat d’incitació a l’odi i revelació de secrets per crítiques a les forces policials arran de l'1-O i ha estat cridat als jutjats el dia 18 de gener | El document que ha elaborat la Guàrdia Civil conté 119 piulades traduïdes al castellà amb captures de pantalla

ACN
14 de desembre del 2017
Actualitzat a les 18:30h
Perfil de Manel Riu a Twitter
Perfil de Manel Riu a Twitter | ACN
"Jo no crec ni en Déu, ni en l'ànima, ni en la vida eterna, ni en el cel, ni en l'infern... Bé, en l’infern sí que hi crec: l’infern és Espanya”; aquest és un tuit que va fer el veúi de Tremp, Manel Riu, el passat dia 10 de novembre i pel qual ha estat citat a declarar al jutjat de Tremp el proper 18 de gener. El document que ha elaborat la Guàrdia Civil conté 119 piulades traduïdes al castellà amb captures de pantalla i vol ser la prova per acusar a Riu d'un suposat delicte d'incitació a l'odi i revelació de secrets per crítiques a les forces policials pels fets de l'1-O.

Un altre dels tuits data de 25 d’octubre i es refereix a la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i diu "Doncs serà baixeta, sí; però la paia pixa dreta. Copon!”. També n’hi ha un sobre el president espanyol que diu “Rajoy, amb les teues eleccions el 21 de desembre estàs assenyalant i marcant els que aniran a votar; o siga, els no indepes. Molt lleig”.

Un altre dels tuits que recull la documentació de la Guàrdia Civil, també del 25 d’octubre, diu “L’espanyolisme és tan transversal que, si passeges i te transverses amb una mani espanyolista, és fàcil que te transverssin el cap’'. També hi ha un tuit d'un diàleg entre Manel Riu i la seva filla, on es pot veure una imatge d'un precinte de les urnes de l'1-O enmig d'altres objectes en una capseta. La piulada diu això: “Real – Veus açò roi? És un dels precintes d'urna de l'1O. A veri on el puc guardar per sempre. – Ja ho sé, papà: a la meua capsa del tresor”.

Una altra de les piulades està feta durant l’emissió d’un dels programes de Preguntes Freqüents de TV3 mentre s’entrevistava al delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, i diu així: “És vell com aquell de ‘A Mayor Oreja, menor cerebro’, però m’encanta: ‘Si este és el Millo com serà el Pitjo”. Així mateix, el 26 de novembre Riu va piular sobre Xavier Garcia Albiol i va dir: “- Llavors de qui era el cervell, Igor? – A l'etiqueta hi deia A... i alguna cosa més. – A... i què més, Igor? – A...lbiol. – Al guió hi diu 'Anormal', Igor. –Ha, els guionistes! Sempre insultant a l’Albiol”.

D’altra banda, en una de les piulades Riu fa mofa del seu volum amb la cara del líder del PP català i escriu: “El meu volum fa que ningú no me prenga per una ballarina del Bolxoi. El careto de l'Albiol fa que ningú no el prenga per un ésser intel·ligent. A més, després els feits confirmen ambdues posicions”. 

La Guàrdia Civil ja va detenir el 16 de novembre a Manel Riu per aquests fets. El van anar a buscar al matí, a l’Institut de Tremp, però ell en aquell moment no hi era. Després van anar a casa seva i allà li van dir que els acompanyés a la caserna de Tremp. Hi va anar amb el seu cotxe, acompanyat d’un dels agents. Un cop allà li van dir que estava detingut per un delicte d'odi a les xarxes socials. Riu, però, es va acollir al seu dret a no declarar, i el van deixar en llibertat després de signar uns documents al costat del seu advocat.

Riu defensa que l’únic que ha fet és una “crítica forta” als cossos i forces de seguretat de l’Estat i al govern espanyol en algunes d'aquestes publicacions. Afirma que el “nivell de violència” que van exhibir Guàrdia Civil i policia espanyola l’1 d’octubre li va fer dir que “s’havien comportat de manera salvatge, inhumana”. Segons Riu, ho ha dit “com ho ha dit tanta gent”.