El Consell Internacional de Museus desaprova la «insòlita entrada policial» al Museu de Lleida

ICOM-Espanya creu que els béns patrimonials, com les pintures murals del MNAC, haurien de ser reubicats "sempre que comporti un emplaçament definitiu"

Imatge del trasllat de les obres
Imatge del trasllat de les obres | Àlvar Llobet
Redacció
14 de desembre del 2017
Actualitzat a les 18:06h
El Consell Executiu de ICOM-Espanya (Comitè espanyol del Consell Internacional de Museus) ha assenyalat que "desaprova la forma en la qual s'ha produït l'entrega dels béns" a Sixena, "mitjançant la insòlita entrada policial a altes hores de la matinada a un museu que ofert la seva col·laboració per aquesta entrega des del primer moment".

A través d'un comunicat, ICOM-Espanya ha lamentat que s'hagi produït una "utilització mediàtica i política" del trasllat de les obres a Sixena "fins l'extrem de ser convertits en bandera partidista o partidària, relegant les certeses i requeriments patrimonials i museístics a un pla secundari". Així mateix, ha considerat que els béns patrimonials i, en particular, els de característiques tan delicades, com les pintures murals del MNAC, haurien de ser reubicats "sempre que comporti un emplaçament definitiu".

A resposta del MNAC sobre un possible trasllat a Sixena de les pintures que conserva el Museu Nacional d'Art de Catalunya, ICOM-Espanya ha apuntat que "qualsevol moviment o trasllat d'obres d'art fràgils per naturalesa o condició posa a aquestes en risc, risc evitable si aquests moviments es redueixen als estrictament necessaris i definitius". En aquest sentit, ha indicat que els béns patrimonials i, en particular, els de característiques tan delicades, "haurien únicament de ser reubicats quan s'ha de salvaguardar la seva integritat i no hi cap un altre remei i sempre que aquest trasllat comporti un emplaçament definitiu o permanent que la salvaguardi".

Respecte l'execució provisional de la sentència sobre el trasllat de les pintures murals, ICOM-Espanya ha mostrat la seva "preocupació" pel fet que "pugui efectuar-se un moviment d'obres d'art tan delicades sense comptar encara amb una sentència ferma que asseguri que aquest moviment no haurà de revertir-se". Ha reconegut que no entren en el fons de la qüestió, que es troba sota un procés judicial i ha afegit que "haurà d'entendre's com apropiada la solució que la justícia presenti a aquest assumpte".

Sobre els fets del passat 11 de desembre al Museu de Lleida amb motiu del trasllat dels béns de Sixena, ICOM-Espanya ha lamentat la "trista imatge que s'ha donat de les administracions i dels centres museístics". En aquest context, han volgut traslladar el seu ànim als companys que s'han trobat en aquesta situació.