El germà de Méndez de Vigo és el president de l'orde de les monges de Sixena

El Monestir de Vilanova de Sixena obrirà les seves portes aquest dimarts per mostrar l'art que fins ara estava al Museu de Lleida

El ministre d'Educació, Cultura i Esports, Íñigo Méndez de Vigo
El ministre d'Educació, Cultura i Esports, Íñigo Méndez de Vigo | EuropaPress
Redacció
12 de desembre del 2017
Actualitzat a les 11:44h
El Monestir de Vilanova de Sixena obrirà les seves portes aquest dimarts per mostrar l'art que fins ara estava al Museu de Lleida. L'article 155 de la Constitució espanyola ha estat la drecera que ha possibilitat que les peces hagin canviat de seu després que la Guàrdia Civil hagi arribat a la capital del Segrià de matinada per donar compliment a la sentència del jutge d'Osca.

El trasllat de les obres ha aixecat molta polèmica. Amb el pas de les hores, han anat sortint a la llum nous detalls i noves informacions que fins ara eren desconegudes. Francesc Fité, professor d'Història d'Art Antic i Medieval de la Universitat de Lleida ha explicat al programa Versió RAC1 que el president de l'ordre de les monges de Sixena, les quals han acollit les peces, és el germà del ministre de Cultura i portaveu de l'executiu central, Íñigo Méndez de Vigo. 

A més, Fité també ha detallat en els micròfons de l'emissora privada que a Sixena hi ha un problema d'humitat que "costarà molt de vèncer".

El litigi de Sixena alimenta l'enfrontament entre blocs camí del 21-D

El conflicte de Sixena ha alimentat la confrontació entre blocs ara que arrenca la segona setmana de campanya. L'independentisme ha criticat la voluntat d'"espoliar" dels aparells de l'Estat -així ho ha definit Carles Puigdemont des de Brussel·les- aprofitant l'aplicació del 155 mentre que el PSC -que va avalar la intervenció de l'autogovern després de la proclamació de la República- ha acumulat retrets tot i lamentar la marxa del patrimoni museístic de Lleida, una capital de demarcació que governa amb Ciutadans. La formació d'Inés Arrimadas sempre ha defensat, sense matisos, el trasllat de les peces a l'Aragó

Àngel Ros, damnificat

La indignació pel traslladat de les peces d'art sacre s'ha fet patent a Lleida, i l'ha patida en primera persona l'alcalde Àngel Ros, que ha hagut de marxar de l'equipament quan encara no havia sortit el sol després de ser increpat per un grup de persones, que l'acusaven a ell i al seu partit d'haver provocat aquesta situació amb l'aval al 155. L'alcalde de Lleida no s'ha cansat de lamentar el mal ús d'aquest punt de la Constitució -ha recordat les nombroses cartes enviades al ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, per evitar la fuga de les obres-, però la seva figura política ha sofert un nou revés. El PSC també ho pot pagar amb els resultats el 21 de desembre: a la demarcació de Lleida s'intueix una lluita ferotge per cada diputat.

Àngel Ros lamenta el mal ús del 155 i les forces sobiranistes fan responsable el PSC del "saqueig" del Museu de Lleida

Puigdemont ha acusat els socialistes d'abaixar el cap -un discurs amplificat per Junts per Catalunya- mentre que el republicà Joan Tardà i la cupaire Mireia Boya han carregat les tintes contra el líder socialista. S'han referit al desenllaç del litigi de Sixena com un "espoli", un "saqueig" o un acte de "pirateria". Mentre el sobiranisme alimentava els atacs al bloc del 155, els tècnics -protegits per un ampli desplegament policial- han carregat el conjunt museístic al camió que ha fet el trasllat. Poc després de les dues de la tarda, les obres han fet camí cap a Sixena entre crits, insults i tocs de clàxon dels cotxes que circulaven pels carrers de la capital del Segrià.
 

El trasllat de les obres al monestir de Sixena Foto: ACN


Tensió davant del Museu de Lleida

Manifestants i Mossos d'Esquadra han protagonitzat escenes de tensió per la Rambla Aragó de Lleida. El Museu de Lleida presentava les peces de Sixena amb la legitimitat que donava les compravendes fetes entre el 1983 i el 1994 a l'orde religiosa del monestir. Aragó va demanar que s'anul·lessin aquestes operacions, i el jutjat d'Osca va atendre aquesta petició de forma favorable, una decisió criticada pel director del Museu de Lleida, Josep Giralt. "La justícia no ens ha fet justícia", ha afirmat aquest dilluns.

Josep Giralt, director del Museu de Lleida: "La justícia no ens ha fet justícia"

​Després d'una hora de camí, les obres han arribat al seu destí. El govern d'Aragó i els membres de la plataforma "Sijena Sí" s'han mostrat eufòrics mentre els operaris entraven les obres al monestir. La "victòria" no ha impedit, però, que des de l'executiu de Saragossa es llencessin dards contra els conservadors. La consellera de Cultura, Mayte Pérez, ha explicat que alguna de les peces estava deteriorada i ha assegurat que només han trobat 43 de les 44 peces reclamades. Giralt ho ha negat després d'haver sortit juntament amb els treballadors del museu, visiblement emocionat, per agrair les mostres de suport de les persones que feien guàrdia a les portes, totes elles indignades i resignades menys una. Un home amb una bandera aragonesa al coll assegurava que avui brindaria pel que estava a punt de passar i que, finalment ha acabat passant. Els suports que aguantaven les peces fan ara menys ombra que abans.
 

Les obres de Sixena ja no són al Museu Foto: @ADIC_Cultura

 

Imatge dels suports on hi havien els alabastres Foto: Alberto Velasco