VÍDEOS Així han marxat del Museu de Lleida els camions amb les obres de Sixena

Guàrdia Civil i tècnics executen la sentència d'Osca i deixen el Museu de Lleida sense les 44 peces comprades a partir del 1983 | Centenars de manifestants s'han concentrat a les portes de l'equipament, on hi ha hagut enfrontaments amb la policia | El TSJC rebutja paralitzar el trasllat

El camió en el qual s'han carregat les obres d'art
El camió en el qual s'han carregat les obres d'art | Àlvar Llobet
11 de desembre del 2017
Actualitzat a les 16:24h
Les 44 obres del Reial Monestir de Sixena que estaven al Museu de Lleida han estat traslladades aquest dilluns a l'Aragó. La sentència del jutge d'Osca s'ha fet efectiva el darrer dia del termini que havia fixat el magistrat, i les peces han sortit de Catalunya per la via de l'article 155, que ha donat la competència al Ministeri de Cultura per decidir sobre el futur de l'art comprat legalment per la Generalitat.

Centenars de persones s'han concentrat de matinada a les portes de l'equipament i han descarregat d'entrada la seva ràbia contra l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, un dels primers polítics en aparèixer després que la Guàrdia Civil i els tècnics aragonesos irrompessin al museu poc després de les tres de la matinada. El paer socialista ha estat escridassat i ha marxat de les portes d'un Museu de Lleida que ha estat blindat poc a poc pels Mossos d'Esquadra, que han acordonat el perímetre de l'edifici i que s'han enfrontat a diversos manifestants a la Rambla Aragó, tallada al trànsit des de primera hora. La batussa policial entre agents i manifestants no ha deixat cap ferit de consideració, però ha caldejat l'ambient del carrer, indignat amb l'operatiu de trasllat de les obres.

Als vídeos de sota, treballadors del Museu de Lleida aplaudeixen els manifestants, i el moment en què marxen els camions carregats amb les obres. També un vídeo amb els manifestants cantant Els segadors i una furgoneta dels Mossos tapant com s'estaven carregant les peces de Sixena.


"Això és un robatori"


"Això és un robatori", clamaven els manifestants, que han estat esperant tot el matí a que el camió aparcat en una de les portes del museu sortís amb les obres. Ha estat una espera incerta que ni el director de l'equipament, Josep Giralt, aclaria en les seves sortides al pati de davant l'edifici per saludar periodistes i manifestants. Entre ells, un aragonès amb bandera a l'esquena que ha assegurat sentir-se content pel "retorn" de les peces. "Avui brindaré", ha assegurat l'home, que s'ha enfrontat verbalment a un grup de persones per la qüestió de la propietat i la legitimitat de les obres. 

El to reivindicatiu s'ha anat rebaixant amb el pas de les hores, i els manifestants s'han resignat a esperar com sortia el vehicle en direcció a Sixena. Ha estat als voltants de les dues de la tarda quan s'ha pogut fer la fotografia que ningú a Lleida creia que podia passar. Dins del camió, les obres embalades. Dins del museu, els espais en buit on fins avui hi havien sarcòfags i alabastres. Peces majors comparades que algú ha comparat amb un botí de guerra.

La sentència s'ha fet efectiva sense que s'hagin resolt els recursos presentats pel Consorci del Museu de Lleida, la qual cosa indica que el camí judicial continuarà. Hi podria haver un nou retorn de les peces de Sixena cap a Lleida en el cas que el Suprem donés la raó a la part lleidatana? A la capital del Segrià pocs hi confien. 

El TSJC rebutja adoptar mesures cautelars i paralitzar el trasllat

El trasllat ha coincidit amb la resolució de la secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ha rebutjat adoptar les mesures cautelars que reclamava el Museu de Lleida, que pretenia paralitzar el trasllat a Sixena de les 44 obres en litigi.

L'equipament cultural impugnava, d'una banda, l'ordre del Ministeri de Cultura del passat 28 de novembre que establia que calia complir amb les resolucions judicials i executar el retorn de les obres, però també es queixava de la "inactivitat" del Departament de Cultura, fent referència al ministre que el lidera en aplicació del 155. El tribunal remarca que Íñigo Méndez de Vigo es limita a complir l'ordre d'un jutjat i que aquesta és una qüestió que ha de continuar la seva via civil.