El Parc Científic de Lleida busca 170 programadors

L'organisme té dèficit d'aquests currículums

Redacció
09 de desembre del 2017
Actualitzat a la 13:07h
Imatge del Parc Científic de Lleida
Imatge del Parc Científic de Lleida | Parc Científic
Les empreses tecnològiques del Parc Científic de Lleida tenen actualment un dèficit de 170 programadors. La xifra s'ha posat de manifest en una jornada que busca fomentar les vocacions tecnològiques entre els estudiants de Secundària. Un dels principals incentius, per tant, és que els perfils professionals tecnològics són dels més demanats pel mercat laboral i "tenen feina assegurada", segons ha remarcat l'organitzador de la jornada i coordinador dels laboratoris TIC del Parc, Andreu Ibáñez.

Durant tot el matí s'han programat xerrades sobre les possibilitats que ofereix el núvol, els assistents personals, la realitat virtual o l'Internet de les coses. També s'ha dedicat una sessió a l'empoderament de les dones en el món de la tecnologia, on continuen sent minoria. Com a exemple, dels 130 inscrits a la jornada d'aquest dissabte les noies no arribaven al 10%.
 
La d'aquest dissabte és la quarta edició de l'esdeveniment, que porta per nom Google Devfest High School Developers Parade Lleida 2017 i l'organitza el Google Developer Group (GDG) de Lleida amb la col·laboració de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida (UdL). Es tracta d'una jornada d'aprenentatge tecnològic dirigit a estudiants de formació professional i batxillerat, que han estat la meitat dels inscrits, però oberta a tothom qui vulgui aprofundir els seus coneixements de noves tecnologies.

L'organitzador i coordinador dels laboratoris TIC del Parc Científic de Lleida, Andreu Ibáñez, ha insistit que "és important que potenciem les vocacions tecnològiques perquè els estudiants que optin per aquest camí tenen grans possibilitats de treball en un futur". Un exemple són les empreses de l'àmbit tecnològic del Parc, que representen el 50% del total i que ara mateix, si disposessin dels currículums, contractarien fins a 170 programadors i desenvolupadors més. El parc empresarial del turó de Gardeny de Lleida té actualment uns 1.700 treballdors.

L'especialista en promoció de la dona en tecnologies de la informació i membre del GDG de Tarragona, Vanessa Galcerà, ha explicat que els esdeveniments tecnològics com els d'aquest dissabte és difícil que atraguin més del 15% de dones mentre que a les matrícules dels graus o dels cicles formatius d'aquest àmbit no arriben al 25%.

Galcerà creu que una de les causes d'aquestes dades és que falten referents femenins en aquest tipus de professions i aposta per incentivar les noies a través de la part més creativa, què poden fer amb la tecnologia per resoldre reptes o problemes quotidians. "No tot ha de ser programació, també cal veure que et pots dedicar a crear personatges de videojocs o al disseny gràfic per a aplicacions mòbils, és a dir, tot allò que envolta la programació i que la nodreix", ha explicat. En aquest sentit, ha afegit que "sempre hi ha equips que han de ser duals i es busca que hi participin dones perquè aporten un punt de vista diferent, amb més creativitat".

Una de les assistents, Beatriu Badia, estudiant de 4rt d'ESO de Lleida, ha explicat que l'assignatura de Tecnologia d'aquest curs era optativa i és l'única noia de 12 alumnes que s'hi ha apuntat. En el seu cas encara no té clar què estudiarà però admet que té més interès pel camp tecnològic que altres companyes seves pel fet, justament, que el seu germà és informàtic.

El Ferran Delgado, de 17 anys i estudiant de segon de Batxillerat, ha baixat expressament des de Puigcerdà. En el seu cas sí que ha decidit optar per una enginyeria per continuar la seva formació. "Sempre vull aprendre més sobre tecnologia perquè és cap a on va el futur, d'aquí uns anys tot hi estarà vinculat i orientat, i val la pena formar-se en aquest àmbit", ha comentat. Entre els més joves, el Pablo Manjón, de 12 anys, que s'ha apuntat a la jornada perquè és un gran amant dels aparells electrònics i té clar que "de gran vull ser informàtic i crear videojocs".

Els participants a la Google Devfest han pogut provar les ulleres de realitat virtual d'última generació. També s'han presentat els programes de Google Code-in, un concurs per a estudiants pre-universitaris que els ajuda a desenvolupar les seves habilitats en programació.