El jutge que ha ordenat el trasllat de les peces de Sixena plega el mateix dia que venç el termini

El president de la Diputació de Lleida critica que el jutge hagi autoritzat que es pugui arribar a fer "per la força" i espera que el TSCJ ho aturi

Imatge d'algunes de les obres de Sixena
Imatge d'algunes de les obres de Sixena | ACN
Redacció
08 de desembre del 2017
Actualitzat a les 18:57h
El jutge que ha ordenat el trasllat de les peces de Sixena del Museu de Lleida a l'Aragó deixa les seves funcions el proper dilluns, dia que venç el termini d'execució de la sentència. El magistrat és un substitut, i el dia 11 acaba les seva tasca al capdavant del jutjat d'Osca. El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha recordat aquest divendres aquesta casuística i ha titllat de "gratuïta, innecessària i que no ajuda en res" l'execució provisional de la sentència del titular del jutjat d'instrucció número 1 d'Osca, que ordena el trasllat a Sixena de 44 obres d'art que són al Museu de Lleida.

En aquest sentit, ha criticat que fins i tot s'hagi autoritzat a la Guàrdia Civil que entri a l'equipament, si ho considera oportú, utilitzant la força. "Per la força és fan moltes coses però precisament aquestes entenem que no es fan ni s'han de fer", ha reblat. Reñé espera que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) resolgui abans de dilluns, dia en què està fixat el trasllat, el recurs presentat aquest dijous pel Consorci del Museu de Lleida en defensa de la unitat de la col·lecció i que, per tant, adopti mesures cautelars per aturar el procés.

El president de la Diputació ha respost les paraules del Ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, que aquest dijous va afirmar que "les sentències s'han de complir" alegant que hi està d'acord, però sempre i quan aquestes siguin fermes i s'hagi esgotat el seu recorregut judicial. També ha dit que el ministre "ha mancat de responsabilitat" perquè les seves funcions de conseller -en aplicació de l'article 155- el fan president del Consorci del Museu de Lleida i, per aquest motiu, ha de complir la llei de patrimoni cultural català que preveu mantenir la unitat de la col·lecció d'art, així com també ho resol el mandat de l'ens, que va interpel·lar en aquest sentit als seus integrants l'any 2016.