L’Alt Urgell recupera 48 quilòmetres del Camí de Sant Jaume a la comarca

L’actuació ha permès tornar a fer transitable l’espectacular pas dels Pontarrons.

Redacció
25 de març del 2011
Imatge del camí de Sant Jaume al seu pas pels Pontarrons.
Imatge del camí de Sant Jaume al seu pas pels Pontarrons.
Imatge del camí de Sant Jaume al seu pas pels Pontarrons.

El Consell Comarcal de l’Alt Urgell, amb el suport dels fons europeus Feder i Leader, el Consorci Alt Urgell-Cerdanya i la Generalitat de Catalunya, ha completat la recuperació de 48 quilòmetres del camí de Sant Jaume per la comarca, entre els Arenys, al municipi de Pont de Bar, i els Pontarrons, al terme de Fígols i Alinyà.

L’itinerari transcorre per Pont de Bar vell, Pont de Bar nou, els Banys de Sant Vicenç, el Pont d’Arsèguel, Arsèguel, Alàs i la Seu d’Urgell, on es troben diferents testimonis històrics de peregrinatge com ara els gravats de petxines a Sant Domènec i a la portada de cal Rogé, antic alberg de peregrins. Des de la Seu continua el recorregut tot seguint el camí Ral d’Arfa, i passant per aquesta població, el Pla de Sant Tirs, Sant Pere de Codinet, la Reula i els Pontarrons.

Les obres han consistit en el desbrossament, l’adequació i la millora del camí, la col·locació de tanques de seguretat, la instal·lació de passarel·les volades i la senyalització de l’itinerari. El recorregut és molt variat i una gran part transcorre paral·lel al riu Segre. Hi ha diversos trams de gran interès natural, com ara el bosc de ribera entre els Banys de Sant Vicenç i el Pont d’Arsèguel, i d’una gran espectacularitat, com el que transcorre pels Pontarrons, exemple d’enginyeria medieval promoguda pel bisbe Ermengol d’Urgell al segle XI.

El president del Consell Comarcal, Jesús Fierro, ha destacat que “la recuperació del camí de Sant Jaume a l’Alt Urgell és una fita de cabdal importància pel que fa a la revalorització del nostre patrimoni natural i ens permet incorporar la comarca a un dels grans itineraris culturals europeus”, tot afegint que el camí “dota l’Alt Urgell d’un nou atractiu turístic de primer nivell”.

El Camí de Sant Jaume de Galícia és un itinerari d’abast europeu de gran transcendència històrica, que va ser recorregut durant molts segles per milers de peregrins. Un brancal de certa importància d’aquest camí era la vall del Segre, que conduia els peregrins en trànsit des del Rosselló i el comtat de Cerdanya fins a Lleida, després de travessar l’antic comtat d’Urgell.

La recuperació del camí forma part del Pla de Dinamització Territorial de les Comarques de Muntanya i del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya. El projecte ha estat elaborat pels serveis tècnics del Consell Comarcal i l’obra ha estat realitzada per les empreses Tecnoforest, Socarrel i Girod.