Àngel Ros demana al ministre de Cultura no executar la sentència de Sixena

L'alcalde de Lleida recama aplicar el "criteri de prudència" i insta a una convocatòria de reunió urgent del Consorci del Museu de Lleida per abordar aquesta situació

Redacció
28 de novembre del 2017
Actualitzat a les 19:38h
Àngel Ros, alcalde de Lleida
Àngel Ros, alcalde de Lleida | Arxiu
L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha demanat al ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, que no executi la sentència que ordena el lliurament de les obres d'art del Monestir de Sixena que hi ha al Museu de Lleida i que apliqui "el criteri de prudència". Ho fa després que el ministre hagi ordenat el lliurament a l'Aragó de les 44 peces que hi ha la Museu de Lleida actuant com a conseller de Cultura en aplicació del 155 i responent al requeriment del Jutjat número 1 d'Osca. Ros recorda al ministre que la sentència està recorreguda pel Consorci del Museu de Lleida, "que és qui està garantint la integritat de la col·lecció i la cura de les obres d'art". Així mateix, el paer en cap ha demanat la convocatòria d'una reunió urgent del Consorci per abordar aquesta situació.

En relació a l'art de Sixena adquirit per la Generalitat i dipositat al Museu de Lleida, el paer en cap va enviar el passat 16 de novembre una carta al ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, on li demanava que apliqués el "criteri de prudència" en qualsevol decisió que pogués adoptar "pel bé de les obres afectades, en atenció al dret i al deure que Lleida té de protegir la integritat i l'estabilitat de la col·lecció del Museu". Curiosament, aquest dimarts Ros ha rebut la resposta del ministre, que té data d'ahir dilluns, on li contesta que "estudiarà amb diligència i deteniment les decisions judicials adoptades respecte a aquest complex assumpte".

La resposta final del ministre però ha acabat esdevenint l'ordre de lliurar a l'Aragó les 44 obres d'art del Museu de Lleida. Méndez de Vigo actua així com a conseller de Cultura provisional en aplicació de l'article 155 i respon al requeriment del jutjat número 1 d'Osca del 15 de novembre passat, i també precisa que facilitarà "immediatament" al jutge la ubicació exacta de totes les peces, una data de lliurament i els mitjans a partir del qual es farà efectiu. Una vegada es rebi la resposta a la sol·licitud d'informació es procedirà a traslladar-la al jutjat, ha afegit el ministre que també ha recordat que qualsevol de les actuacions requerides està delimitada per l'aplicació del 155.