Reñé planteja un pressupost de la Diputació de 129,3 milions, un 5,1% superior a l'actual

La proposta de l'equip de govern preveu que més de 50 milions vagin a parar de forma directa als ajuntaments del territori

Redacció
27 de novembre del 2017
Actualitzat a les 23:54h
Joan Reñé, president de la Diputació
Joan Reñé, president de la Diputació | ACN
L'equip de govern de la Diputació de Lleida planteja un pressupost de la institució i dels seus organismes autònoms per al 2018 de 129.315.602 euros, un 5,17% superior al de l'actual exercici. Més de 50 milions d'euros, és a dir més del 40% del total, aniran a parar de forma directa als ajuntaments del territori perquè puguin dur a terme actuacions o inversions als respectius municipis, segons el projecte de pressupostos que ha donat a conèixer aquest dilluns el president de la diputació lleidatana.

Joan Reñé ha qualificat el proposta de comptes elaborada per l'equip de govern del PDeCAT de "municipalista", "compromesa" i "econòmicament dinàmica" i ha remarcat que es tracta "del pressupost més ben dotat dels darrers deu anys i segurament de la història de la institució". Així mateix, s'ha mostrat confiat que els comptes podran tirar endavant en el Ple en què es debatran i que, en principi, se celebrarà dijous.
 
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha presentat aquest dilluns el projecte de pressupostos 2018 elaborat per l'equip de govern del PDeCAT, que esdevé "el més ben dotat de –com a mínim- dels darrers deu anys". La proposta preveu un pressupost consolidat de 129,3 milions d'euros, un 5,17% més que el d'aquest 2017. Aquest increment respon sobretot a les aportacions que percebrà la diputació lleidatana provinent dels fons comunitaris Feder per dur a terme projectes al territori, a la contractació del crèdit per desplegar el Pla extraordinari de reforç municipal 2017-2018 i també per l'augment dels ingressos corresponents a la participació de la institució en els impostos de l'Estat.

Pel que fa les aportacions a ens locals, l'aportació directa supera el 40% del pressupost (més de 50 milions), a través de diferents línies d'ajuts i convocatòries, com ara el Pla de reforç municipal, amb una dotació per l'any vinent de 10 milions d'euros.

En l'àmbit de la salut pública, el pressupost preveu destinar 17,7 milions d'euros en equipaments, programes de salut, consultoris mèdics i actuacions als hospitals lleidatans, entre altres actuacions. L'aportació en l'àmbit social serà de 7,7 milions d'euros en programes propis i amb col·laboració amb els ajuntaments i consells comarcals i en ajuts a entitats del territori.

Pel que fa a carreteres, la proposta de l'equip de govern és consignar una partida de 2,5 milions d'euros, uns 500.000 euros més que enguany. La voluntat, però, és sumar a aquest àmbit el romanent de tresoreria que s'obtingui un cop es liquidin els comptes del 2017, fet que permetrà que les actuacions en carreteres l'any vinent superin els 10 milions d'euros, segons Joan Reñé. A noves tecnologies la previsió és destinar-hi 4,9 milions d'euros, per tal de seguir amb l'aposta d'implementar l'administració electrònica ja sigui a la mateixa diputació i als seus organismes autònoms com en els ajuntaments lleidatans.

Altrament, el projecte de pressupost preveu destinar 3,8 milions d'euros a llars d'infants i als serveis de menjadors i transport escolar; al Pla d'arrendaments i subministraments locals, 1,8 milions; al Pla de Finançament d'inversions per a la millora de la gestió de l'aigua d'ús públic, 1,8 milions d'euros; al Pla d'ajuts a manteniment de camins, 1,4 milions; als convenis d'assistència financera i de servei de SAT amb els consells comarcals, 2,2 milions, així com la previsió d'un nou Pla PUOSC en conveni amb la Generalitat de Catalunya, 1 milió d'euros més, entre altres.

El dotació del capítol 1, corresponent al personal, es veurà incrementada un 6,47%, per tal de poder cobrir mitjançant la contractació aquelles places que han quedat vacants de treballadors que han causat baixa en els darrers anys, per l'increment de l'1,5% en les retribucions del personal i per la creació de noves places de personal que s'encarregarà de la gestió dels plans Feder i dels Projectes d'especialització i competitivitat territorial (PECT).

El president de la Diputació de Lleida ha assenyalat que s'han consignat uns 7,5 milions d'euros per a l'execució de projectes a través del Feder, que seran cofinançats per aquest fons europeu, fet que es traduirà en una inversió al territori d'uns 14 milions d'euros, segons Reñé. Així mateix, durant el 2018 finalitzaran la construcció de l'Hospital de Veterinària de Torrelameu (Noguera), així com el nou edifici de serveis municipals, que s'aixecarà al costat de l'actual corporació, a la rambla Ferran de Lleida. Aquestes dues inversions, però, estan computades en el pressupost del 2017.

Un 14% més de recursos per als organismes autònoms

El projecte de pressupostos preveu incrementar l'any vinent un 14% l'aportació als organismes autònoms de la Diputació de Lleida perquè puguin disposar de més recursos per al seu funcionament i oferir més serveis. Així, l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) rebrà 6,8 milions d'euros; l'Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals (OAGRTL), 6,3 milions d'euros; Promoció Econòmica, 2,3 milions, mentre al Patronat de Turisme es destinaran 4,4 milions d'euros.

Reñé preveu tancar el 2018 amb una ràtio d'endeutament de prop del 53%

Segons la proposta de l'equip de govern, la voluntat és mantenir el nivell d'endeutament de la Diputació de Lleida i tancar el 2018 amb una ràtio de deute sobre els recursos ordinaris liquidables de prop del 53%. Reñé ha destacat amb el Pla d'amortització del deute posat en marxa el 2011 s'ha aconseguit reduir en aquests anys a la meitat el deute de la institució, tot i les operacions de crèdit i de tresoreria que s'han dut a terme per tal de poder implementar actuacions com ara el Pla de suport al món local 2017-2018.

El projecte de pressupostos es debatrà en el Ple que, en principi, la Diputació de Lleida celebrarà aquest dijous. En aquest sentit i després de les converses mantingudes amb la resta de grups, Joan Reñé s'ha mostrat convençut que els comptes "tiraran endavant tal com estan plantejats".