La missió impossible dels homes de negre de Rajoy: els cotxes oficials

El govern espanyol se n'ha adonat que l'acció exterior de la Generalitat no suposava un dispendi tan elevat com es preveia des de Madrid

Redacció
27 de novembre del 2017
Actualitzat a les 12:06h
Mariano Rajoy
Mariano Rajoy | Arxiu
Un dels principals objectius de Mariano Rajoy amb l'aplicació de l'article 155 era desmantellar l'acció internacional de la Generalitat. El diplomàtic Juan Fernández Trigo en va prendre el control el 7 de novembre amb l'ordre del govern espanyol. La primera acció ha estat tancar les delegacions a l'exterior que s'han anat creant.

Des de Moncloa, es veia el departament dirigit per Raül Romeva com un pou sense fons on l'executiu de Carles Puigdemont hi invertia una part molt important dels recursos per caminar cap a la independència. Ara bé, aquesta percepció no es correspon amb la realitat i el govern espanyol se n'ha adonat que l'acció exterior de la Generalitat no suposava un dispendi tan elevat com es preveia des de Madrid. 

Ni cotxes oficials, ni lloguers pagats. Fernández Trigo no ho està tenint fàcil -o, dit d'una altra manera, s'ha trobat amb una missió impossible- per trobar elements que denotin un clar malbaratament del pressupost, tal com preveien els homes de negre de Rajoy abans d'aterrar a Catalunya. Aquest és un dels nombrosos efectes que està comportant la intervenció de l'autonomia en el desplegament rutinari de l'administració. Per saber-ne més, llegiu el reportatge de profunditat "Informes hilarants, tràmits duplicats i visites puntuals: el dia a dia amb el 155 dels càrrecs no cessats" de Roger Tugas.

Així, fonts del departament expliquen que el diplomàtic va quedar sorprès en descobrir el curt llistat de personal destinat a les delegacions exteriors, i fins i tot va demanar dades sobre els cotxes oficials i les residències per a delegats. "Òbviament els delegats es pagaven el domicili amb els seus sous i de cotxes oficiales no n'hi havia", subratllen des de la conselleria, que destaquen les diferències amb els luxes de la diplomàcia espanyola.