Puigdemont: «Per ser president haig d’anar a la sessió d’investidura i segurament no podré»

El president de la Generalitat i cap de llista de Junts per Catalunya reconeix en una entrevista al "FAQS" que Santi Vila l'ha decebut personalment

Carles Puigdemont entrevistat per Ricard Ustrell a Brussel·les
Carles Puigdemont entrevistat per Ricard Ustrell a Brussel·les | FAQS
Redacció
26 de novembre del 2017
Actualitzat a la 1:03h
El president de la Generalitat i cap de llista de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, ha estat entrevistat aquest dissabte a la nit al programa Preguntes freqüents de TV3. Puigdemont ha valorat la situació del país després de l'aplicació de l'article 155 i amb mig Govern empresonat i l'altre a l'exili, i les eleccions del 21-D. Sobre els comicis, el president ha reconegut que "segurament" no podrà anar a la sessió d'investidura en cas de guanyar les eleccions, tot i que ha recordat que pot ser diputat des de Brussel·les. 

Puigdemont ha dit que es considera el president de la Generalitat, malgrat que el govern espanyol ha cessat l'executiu i dissolt el Parlament, i ha deixat entreveure les amenaces rebudes per part de l'Estat en els moments de més tensió previs a la declaració d'independència: "Quan l'estat espanyol diu que està disposat a tot, vol dir a tot", ha afirmat. En aquest sentit, Puigdemont ha remarcat que el Govern "estava plenament preparat" per la independència: "Teníem decisions a punt, però per a un context de diàleg amb un estat democràtic". I davant la reacció de l'estat espanyol, el president ha constatat que "no era previsible  que explotés d'una manera que retornés segles enrere". 

En aquesta situació, el cap de llista de Junts per Catalunya planteja les eleccions com la manera de derrotar Mariano Rajoy i "la banda del 155", i ha fet reiterades crides als partits unionistes perquè deixin clar si acceptaran els resultats de les eleccions a Catalunya. Amb tot, ha exigit a l'estat espanyol que li deixi fer campanya a Catalunya.

L'entrevista en deu frases 

"Jo soc President de la Generalitat. És un dret que he de defensar perquè la meva destitució il·legal, de fet és inconstitucional"

"Em va escollir un Parlament votat pel major nombre de catalans de la història. El govern espanyol ens diu que no val?" 

"Participarem a les eleccions del 21-D per derrotar el 155"

"Santi Vila m'ha decebut en el terreny personal. Li he trobat a faltar coherència"

"El estava plenament preparat. Ens havíem preparat molt i teníem decisions a punt, però per a un context de diàleg amb un estat democràtic"

"Quan el govern espanyol diu que està disposat a tot, vol dir a tot. Jo no estic disposat a tot: no vull violència"

"Només ens podem plantejar el retorn en condicions de normalitat: no hem fet cap crim"

"Contemplo dos escenaris: que els ciutadans de Catalunya diguin "no" a Rajoy i a la banda del 155 i "sí" al govern legítim de Catalunya"

"Puc ser diputat des de Brussel·les, però per ser president haig d’anar a la sessió d’investidura i segurament no hi podré anar"

"El Govern espanyol s’ha carregat la democràcia a Catalunya. Tenim el deure de rebel·lar-nos contra el 155 i mantenir la legitimitat de les institucions"