Domènech posa el pacte lleidatà entre PSC i C's com l'exemple del que no ha de passar després del 21-D

Els comuns donaran la mà als qui estiguin disposats a desbloquejar la situació actual renunciant a la unilateralitat i no donin suport a mesures per intervenir l'autogovern

Redacció
24 de novembre del 2017
Actualitzat a les 17:10h
Xavier Domènech
Xavier Domènech | ACN
El candidat de Catalunya en Comú – Podem per Barcelona el 21-D, Xavier Domènech, ha assegurat que seria una "molt mala notícia" pel país la repetició d'un pacte entre el PSC i C's com el de Lleida però a la Generalitat. Domènech ha acusat a C's de ser un partit que "ataca l'escola pública, la normalització lingüística" i que pensa en models sanitaris que inclouen el copagament o models laborals que impliquen precarització.

En aquest sentit, el líder dels comuns ha dit que donaran la mà a aquelles formacions que apostin per desbloquejar la situació actual renunciant a la unilateralitat però també renunciant a donar suport a mesures que intervinguin l'autogovern de Catalunya. Domènech ha considerat una mala notícia que creador de la Doctrina Parot, Julián Sánchez Melgar, sigui el futur fiscal general de l'Estat.

Domènech ha aprofitat la seva visita a Lleida on ha presentat la llista de Catalunya en Comú – Podem pel 21-D, encapçalada per Sara Vilà, per criticar el pacte a la Paeria entre el PSC i C's. Ha assegurat que si es repetís a la Generalitat seria una "molt mala notícia que no ens podem permetre", bàsicament per les polítiques que aplica Ciutadans contra el català o els models sanitari i laboral. Segons Domènech, que no es reprodueixi aquest pacte a Catalunya "hauria de ser un objectiu de tots i totes".

A l'espera de veure els programes electorals de totes les formacions, "perquè hem vist canvis de discurs diversos en els darrers dies", Domènech ha apostat perquè voti la gent i veure com es configura el Parlament per parlar obertament de pactes. En aquest sentit, ha apuntat que els comuns donaran la mà als qui estiguin disposats a desbloquejar la situació actual renunciant a qualsevol via d'unilateralitat, ja no només amb la relació a l'Estat sinó a una part del país, i als qui posin al centre les polítiques socials, econòmiques i ciutadanes. Domènech també ha rebutjat acords amb els qui donin suport a les mesures d'intervenció de l'autogovern de Catalunya.

Finalment, Domènech ha apostat per deixar de banda la construcció del país des d'una "visió centralista" per fer-ho des del territori. Per això creu que cal "revertir la situació" i apostar pel desenvolupament d'unes comunicacions que no siguin radials, amb l'alliberament de l'AP-2 i un model econòmic i sostenible combinat a Lleida seguint els principis del Manifest de Vallbona. Això significa, segons el líder dels comuns, que cal combinar l'aposta per la indústria acompanyada per un turisme sostenible i també una agricultura basada en el cooperativisme. Domènech també ha apostat per descongestionar l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, fomentar CAP's rurals amb horaris per tothom, i promocionar la UdL i unes escoles rurals que arrelin a la gent al territori.