Albert Velasco qualifica l'art de Sixena com un «botí de guerra» que es vol endur el govern espanyol

El conservador del Museu de Lleida recorda que Cultura no ha presentat recurs a la providència que reclama les obres

Albert Velasco, conservador del Museu de Lleida
Albert Velasco, conservador del Museu de Lleida | Àlvar Llobet
Redacció
24 de novembre del 2017
Actualitzat a les 10:21h
L'historiador de l'art i conservador del Museu de Lleida, Albert Velasco, ha afirmat aquest dijous a través de Twitter que el govern espanyol utilitza l'aplicació de l'article 155 per endur-se el que qualifica de "botí de guerra". Velasco fa referència al fet que per primera vegada en el llarg litigi que enfronta l'executiu català i l'aragonès per la propietat de les 44 obres del monestir de Sixena dipositades al museu lleidatà, el Departament de Cultura, ara en mans del ministre de Cultura del govern espanyol, no ha recorregut una providència judicial que requereix tornar les peces d'art. "Era previsible", afirma Velasco a la piulada. "El 155 està en marxa en relació al tema de Sixena. La llei de patrimoni català impedeix la sortida d'aquests béns. Usurpació, nocturnitat i traïdoria. Espoli de drets i saqueig institucional en el marc d'una democràcia miserable. Botí de guerra, en definitiva".
 
Cal recordar que la Generalitat no ha recorregut la providència del jutjat número 1 d'Osca del 15 de novembre en què es requeria a l'ara titular del Departament de Cultura, el ministre Íñigo Méndez de Vigo, que donés compliment a les resolucions judicials provisionals i lliurés a l'Aragó de les 44 obres d'art en litigi que segueixen al Museu de Lleida.

És la primera vegada que la Generalitat no recorre una ordre judicial en el cas Sixena i el motiu, segons fonts del Ministeri de Cultura, és que el mateix ministre, que actua com a conseller de Cultura provisional en aplicació de l'article 155, ha donat l'odre de no presentar recurs.

Les mateixes fonts asseguren que de moment no ha arribat el requeriment íntegre, sinó de forma parcial, i que aquesta indicació s'ha fet que perquè Méndez de Vigo ha expressat el seu compromís d'estudiar la situació "amb diligència" abans de prendre cap decisió, tot i que ha puntualitzat que ho farà "des del principi de respecte a les decisions judicials i amb esperit de col·laborar".

Mentrestant, la Generalitat, a través del seu advocat, ha presentat aquest dijous un escrit a l'Audiència d'Osca en què li demana celeritat perquè es pronunciï sobre el recurs presentat fa dos anys i mig contra la nul·litat de les compravendes per evitar un "dany irreversible".