La Plataforma «Sijena Sí» exigeix la devolució «sense dilació» de l'art del Museu de Lleida

Reclama al ministre Íñigo Méndez de Vigo que executi aquesta ordre judicial "el més aviat possible"

L'alcalde de Vilanova de Sixena
L'alcalde de Vilanova de Sixena | Arxiu
Redacció
22 de novembre del 2017
Actualitzat a les 0:33h
La Plataforma "Sijena Sí" ha exigit aquest dimarts la devolució "sense dilació" de les 44 obres artístiques del Real Monestir de Villanueva de Sixena (Osca) dipositades en el Museu de Lleida, després que el jutge titular del Jutjat de Primera Instància número 1 d'Osca hagi dictat una providència ordenant al ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, que el porti a efecte com a responsable de les competències de Catalunya en aquesta matèria després de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

En una nota de premsa, la Plataforma Sijena Sí ha reclamat a Méndez de Vigo que executi aquesta ordre judicial "al més aviat possible", recordant que la providència no inclou una data per portar-ho a terme, és a dir, que ha d'executar-se ja.
Han assenyalat que "el cas Sixena no és un conflicte entre dues comunitats autònomes, com ha insinuat el ministre recentment, sinó un cas judicial d'obligat compliment pel qual no se li demana cap mediació".

"No és necessari per la seva banda ni estudiar més l'expedient, ni fer un màster en art medieval ni marejar més la perdiu. Simplement se li demana que compleixi l'ordre judicial", han continuat, expressant que "la ciutadania aragonesa li exigeix la devolució sense dilació del que pertany a Sixena segons sentències judicials clares i contundents en les quals la Generalitat va tenir temps més que suficient de defensar-se i argumentar la seva causa".

De la mateixa manera, la Plataforma Sijena Sí ha sol·licitat al ministre que retorni ja les pintures murals de la sala capitular que custodia el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), amb seu a Barcelona, "sobre les quals també pesa una sentència condemnatòria i que també hauria d'haver retornat la Generalitat fa més d'un any".