JARC demana a la Generalitat que acceleri els tràmits d'obertura de les plantes de purins

Després que el Suprem hagi declarat nul·la la decisió del ministeri d'Energia de limitar només a plantes de fins a quinze anys d'antiguitat el pagament de primes per generar electricitat

Redacció
17 de novembre del 2017
Actualitzat a les 19:04h
La sectorial del porcí de JARC demana a la Generalitat que acceleri els tràmits d'obertura de les plantes de purins actualment tancades després que el Tribunal Suprem hagi declarat nul·la la decisió del ministeri d'Energia de limitar només a plantes de fins a quinze anys d'antiguitat el pagament de primes per generar electricitat. Segons JARC, la interlocutòria del passat 8 de novembre restableix el termini de 25 anys i això permet reobrir totes les plantes catalanes que van haver de tancar el 2014 per la retallada de l'Estat a les energies renovables i la cogeneració. En el cas de Lleida obre les portes a poder reobrir plantes com les d'Alcarràs (Segrià) i la de Tracjusa, a Juneda (Garrigues). 
 
En aquest sentit, JARC demana a l'administració catalana que agilitzi els tràmits necessaris per reobrir totes les instal·lacions el més aviat possible, donant així el màxim d'opcions als ramaders per al tractament de les dejeccions ramaderes. D'altra banda, l'entitat considera que els anys que les plantes han hagut d'estar tancades per la retallada estatal, no haurien de computar dins els vint-i-cinc anys de vida útil establerts per la normativa inicial, finalment restablerta.

L'any 2014, quan es van haver de tancar les plantes, l'organització agrària catalana es va negar amb contundència a la decisió de l'estat espanyol, organitzant manifestacions a Madrid i Catalunya, mentre mantenia reunions amb els representants del ministeri d'Energia i d’Agricultura per intentar revertir una situació que perjudicava enormement als ramaders de porcí de Catalunya.

Finalment, JARC valora molt positivament la sentència del Tribunal Suprem, i es compromet a continuar treballant perquè, en el mínim temps possible, estiguin obertes totes les plantes de purins de Catalunya.

D'altra banda, la junta directiva del GAP (Gestió Agroramadera de Ponent), propietària de les plantes de tractament de purins VAG i TRACJUSA, totes dues a Juneda, també ha emès un comunicat on valora positivament la interlocutòria del Tribunal Suprem ja que "permetrà ampliar la vida útil de la planta de VAG fins a 2029 –sense aquesta interlocutòria hauria de tancar en 2019- i dona la possibilitat de reobrir la planta de TRACJUSA, fins al 2026, sense la necessitat de realitzar una modificació sobre l'actual sistema de cogeneració d'energia". També puntualitzen que "serà l'Assemblea del GAP la que decidirà sobre el futur de TRACJUSA, una vegada s'hagi publicat la nova ordre ministerial en aplicació de la sentència del Suprem".