Marta Rovira: «El govern espanyol va amenaçar amb sang i morts al carrer»

La secretària general d'Esquerra ha assegurat a Rac1 que "l'exèrcit era a punt d'actuar" a Catalunya | "La independència s’ha d’implementar, no pot quedar en una declaració política", ha afirmat

MartaRovira, al consell nacional d'ERC
MartaRovira, al consell nacional d'ERC | ACN
Redacció
17 de novembre del 2017
Actualitzat a les 10:33h
Marta Rovira ha estat contundent i explícita en l'entrevista que li ha fet Jordi Basté a El Món a Rac1. A la pregunta de si el govern espanyol amenaçava "amb bales de foc i no de goma contra la població", ha estat concloent: "Sí". Una "violència extrema" a la qual Puigdemont ja s'havia referit amb anterioritat i que els membres de l'executiu coneixien a través de diverses fons i "de manera contrastada i fiable". "El que el Govern no estava disposat a fer –ha afirmat Rovira– era assumir un escenari de violència extrema amb morts al carrer".
 
La secretària general d'Esquerra ha afegit que "ens deien que hi hauria sang, que no serien pilotes de goma com l’1 d’octubre, que la cosa seria contundent". Al mateix temps, s'estava informant als membres del Govern català "que estaven entrant armes a Catalunya i que l’exèrcit estava venint". "Quan nosaltres decidim fer el pas endavant, el senyor Tusk fa un missatge molt contundent en què recomana al govern espanyol utilitzar la força de la raó i no la raó de la força. A moltes instàncies ja eren conegudes les intencions de l'executiu central".

Les eleccions i una possible presidència

En referència a les properes eleccions del 21-D i al paper que li va atorgar Oriol Junqueras en la darrera carta oberta a la militància, Rovira ha assegurat que "el número 1 de la llista d'Esquerra és Junqueras. Si guanyem i ell és fora de la presó haurem de mirar si es pot conformar una majoria i amb qui perquè sigui president. Si estem en una situació de normalitat, és a dir si no tenim un govern a l’exili".

Ha subratllat, també, que en circumstàncies normals "Puigdemont no seria president si ERC guanya les eleccions". En aquest sentit, si un continua a la presó i l’altre a l’exili, i no poden fer campanya, el nostre objectiu és el de restablir les institucions democràtiques i també la restitució del govern legítim". "Pot ser que tinguem un govern legítim i un govern executiu que tiri endavant tota la feina que ha de fer un govern".

Rovira també creu que "si el govern espanyol vol provocar un escenari d’eleccions amb totes les garanties això implica que tots els candidats puguin fer campanya i expressar les seves idees", cosa que ara no succeeix. "És evident que el govern central ha decidit imposar aquestes eleccions per evitar haver d’assumir el referèndum pactat i que sabem, en primer terme, que la comunitat internacional li demana que accepti".

El paper dels "Comuns"

Pel que fa als punts programàtics, Rovira ha assegurat que "la independència s’ha d’implementar, no pot quedar en una declaració política. Esquerra té uns punts pactats que presentaran conjuntament amb la llista del President Puigdemont i amb la CUP". Rovira també ha manifestat la voluntat de parlar amb els Comuns "i si es volen sumar a fer República ens entendrem". "La independència ja està feta –rebla–. En aquesta propera legislatura anem a fer República i en això els Comuns sí que s’hi han d’implicar".

"Ara hi ha dos grans blocs: el del 155, que aquí és minoritari i al Congrés i al Senat és majoria i ens ho bloqueja tot, i el bloc oposat a això, que som els qui hem treballat des de Junts pel Sí amb acords amb la CUP i a vegades amb Catalunya sí que es Pot". En aquest sentit, per Rovira és clar que els Comuns han de decidir "si estan en el bloc dels immobilistes o en el bloc que vol que el país avanci i decideixi i vol fer República".