La Plataforma d'Entitats Culturals demana a la Paeria i Diputació que «salvaguardin» l'art de Sixena

Davant el requeriment del jutjat d'Osca al govern espanyol que vol aprofitar que el 155 ha "desballestat" la conselleria de Cultura

Redacció
15 de novembre del 2017
Actualitzat a les 18:44h
Imatge de la plataforma defensat la unitat de la col·lecció
Imatge de la plataforma defensat la unitat de la col·lecció | ACN
El portaveu de la Plataforma d'Entitats Culturals de Lleida, Xavier Quinquillà, ha apel·lat a la Paeria i a la Diputació de Lleida, com a institucions locals membres del Consorci del Museu de Lleida, a què siguin elles les que "salvaguardin" la unitat de la col·lecció d'art de Sixena davant el "desballestament" que ha provocat l'aplicació del 155 a la conselleria de Cultura. Quinquillà ha qualificat de "preocupant" i "d'alta alerta" el requeriment que ha fet el jutjat d'Osca al ministre de Cultura en què li demana que sota l'empara de l'aplicació de l'article 155 s'ordeni el lliurament de les 44 obres d'art del Monestir de Sixena que hi ha al Museu de Lleida i complir així la sentència provisional del litigi. Quinquillà també s'ha mostrat convençut que la societat civil "farà el que sigui necessari perquè aquest despropòsit i abús intolerable no es pugui produir".
 
Xavier Quinquillà ha recordat que la "salvaguarda" de la unitat de la col·lecció no només la té la Generalitat aplicant el marc normatiu català de la Llei de patrimoni sinó que també la té el Consorci del Museu de Lleida, en tant que és dipositari d'aquesta col·lecció. Del consorci en formen part diverses institucions, com l'Ajuntament de Lleida i la Diputació de Lleida, "amb un pes important", i per això ha demanat que "exerceixin les funcions necessàries" per frenar aquest requeriment del jutjat d'Osca.

El jutjat número 1 d'Osca ha requerit al ministre de Cultura, Iñigo Méndez de Vigo, que doni compliment a les resolucions judicials provisionals per al lliurament a l'Aragó de les 44 obres d'art de Sixena en litigi que segueixen al Museu de Lleida. Ho ha fet a través d'una providència amb data 15 de novembre en què demana també al ministre que informi sobre quan i com es traslladaran les peces perquè el govern de l'Aragó les pugui rebre amb garanties.

Ho ha demanat a Méndez de Vigo emparant-se en l'article 155 que estableix que el ministre és l'actual responsable provisional de Cultura de la Generalitat. La providència del jutjat, encapçalat ara per un nou magistrat, ja que la jutgessa que va ordenar el trasllat provisional ja no n'és la responsable, sol·licita també a la policia judicial que prepari un pla d'actuació per dur a terme l'execució provisional de la sentència, en cas que les autoritats competents ignoressin l'ordre. Les parts tenen cinc dies per presentar recurs.