Mig centenar de talls en carreteres i afectacions al tren per paralitzar el país

Les incidències es reprodueixen a les principals artèries, com la frontera i les entrades i sortides a Barcelona, però també en vies secundàries | S'han produït interrupcions a Rodalies, la línia del Vallès de FGC, l'AVE a Girona i el metro de Barcelona funciona al 85%

L'AP-7 tallada a prop de Figueres
L'AP-7 tallada a prop de Figueres | Josep M. Montaner
Jordi Bes / Esteve Plantada
08 de novembre del 2017
Actualitzat a les 10:05h
Catalunya viu aquest dimecres la segona vaga general en poc més d'un mes sense el suport dels sindicats majoritaris. Malgrat això, a primera hora ja es registren més de mig centenar de talls en una trentena de carreteres. Es veuen afectades les principals artèries del país i punts de la frontera, però també vies secundàries. A més, mig miler de persones han aconseguit baixar a les vies de l'AVE a Girona per interrompre la circulació, i s'han produït talls en cinc línies de Rodalies i els Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) al Vallès.

En les incidències a les carreteres figuren diversos punts fronterers, com Puigcerdà, l'autovia A-2 a Abrera i Òdena, l'autopista AP-7 a Santa Perpètua de Mogoda, diversos punts de l'Eix Transversal, diverses vies d'entrada i sortida de Barcelona –com les Rondes-, la N-340 a Molins de Rei i Amposta, i la N-II a Vilassar de Mar, segons el Servei Català de Trànsit (SCT). A la ciutat de Barcelona també s'ha interromput la circulació en punts com l'avinguda Diagonal. Aquí es poden consultar totes les incidències.

En alguns casos els talls a les carreteres han estat intermitents, i s'ha obert el pas durant una estona, com ha estat el cas de la B-23 a Sant Just Desvern i l'A-2 a Abrera. Els Mossos d'Esquadra han negociat amb els manifestants en alguns punts perquè permetessin el pas de vehicles com a mínim una estona.

També s'han viscut alguns moments de tensió, com és el cas de la C-58 a l'altura de Sabadell, on s'ha produït un aldarull amb un conductor, segons informa Albert Segura. També a l'AP-7 prop de Figueres els Mossos han hagut de separar camioners i manifestants, i els conductors no han amagat la seva indignació perquè han estat des de les 06.00 h del matí sense poder circular. A la plaça Cerdà de la capital catalana hi ha hagut confrontació entre Mossos i concentrats.
 

Els manifestants a l'AP-7 a Figueres per la vaga general. Foto: Josep M. Montaner

 

L'AP-7, tallada per la vaga general del 8 de novembre. Foto: Josep Maria Montaner


Les línies R1, R3, R4 i R16 de Rodalies han patit alguns talls per presència de persones a la via. Segons Renfe, a l'altura de Mataró (R1) alguns manifestants han accedit a la via quan passaven pocs minuts de les set del matí i han obligat a interrompre el servei, així com a les línies R3 i R4 amb talls a l'altura de Montcada Bifurcació. També a l'R4 el servei ha quedat interromput a Sant Vicenç de Castellet per una manifestació, que ha començat poc després de les sis i s'ha allargat una hora. Per últim, l'R16 també ha estat tallada a Ulldecona.
 
A més, unes 500 persones han aconseguit saltar-se el cordó policial i han interromput l'AVE a l'estació de Girona. Dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) tampoc ha funcionat la línia del Vallès entre Sarrià, Sabadell i Terrassa per la presència de manifestants a l'estació de Sant Cugat del Vallès, ha informat la companyia a través de Twitter. Pel que fa al transport públic a Barcelona ciutat, el servei del metro circula al 85% mentre que els autobusos ho fan amb normalitat, segons ha informat Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). La línia del metro més afectada és la 2, on només passa un metro de cada dos.
 

L'AP-7, tallada per la vaga general del 8 de novembre Foto: Josep Maria Montaner

 

Interrupció de la R4 de Rodalies a Sant Vicenç de Castellet. Foto: Maria Vilarnau

 

Un tall a l'AP-7. Foto: Martí Albesa

 

Els estudiants han tallat l'AP-7 a l'altura de la UAB. Foto: Albert Hernàndez

 
Aquest cop CCOO i UGT encara s'han desmarcat més de la convocatòria, ja que ni tan sols han defensat una fórmula d'aturada de país com la del 3 d'octubre, quan van instar els treballadors a pactar amb els empresaris parar la jornada de forma simbòlica i de mutu acord. Malgrat tot, la immensa majoria d'entitats de la Taula per la Democràcia van apostar dilluns en una reunió per donar suport a la vaga convocada per la Intersindical-CSC, per bé que especialment CCOO va vetar que la plataforma com a tal s'hi adherís, segons ha pogut saber NacióDigital.

Diversos portaveus d'entitats presents en la trobada plenària expliquen que una gran quantitat d'associacions van pronunciar-se a favor de mirar d'emular l'aturada del dia 3. I és que, segons les mateixes fons, consideraven que hi ha tants o més motius que llavors per impulsar una jornada d'aquelles característiques, amb presos polítics i la Generalitat intervinguda, tot i que reconeixien que anímicament no és el mateix això que el fet que s'estomaquessin persones al carrer per voler votar.

La convocatòria de la Intersindical-CSC és per motius laborals, però aquestes entitats entenien que s'havia d'aprofitar la mobilització per reivindicar també des del teixit associatiu qüestions de caràcter civil, democràtic i polític. "CCOO es van quedar molt sols, fins i tot en relació a entitats històricament properes a ells", explica una font, que també detalla que UGT va "nedar entre dues aigües", sense oposar-s'hi frontalment. Com sindicat, tampoc no criden a cap vaga o aturada, però cal tenir en compte que la consellera d'Afers Socials, Dolors Bassa, va ser secretària general d'UGT a les comarques gironines i ara està empresonada, motiu pel qual ara el sindicat és menys contundent a l'hora de pronunciar-se contra la mobilització -malgrat que a nivell estatal se n'ha desmarcat explícitament-.

Gran pluralitat d'entitats a favor

D'aquesta manera, l'ANC i Òmnium van defensar que la Taula es mullés a favor d'avalar la vaga -jo ho havien fet públicament-, igual que altres entitats de molts sectors diferents, com els Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), els escoltes, els esplais, els castellers, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), Lafede.cat, Ecologistes en Acció, la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (FaPaC), l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, el Ciemen o la Plataforma Pro Seleccions Catalanes.

També ho va fer la Intersindical Alternativa de Catalunya (on s'hi integra la USTEC, primer sindicat de mestres del país), que és una organització observadora de la Taula, i des de fora d'aquesta plataforma també hi donen suport moltes federacions de la CGT, el sindicat COS, nombrosos ajuntaments, ERC o la CUP, entre molts altres. Una gran pluralitat que previsiblement seguirà donant suport a l'acció.