Presenten a Vila-sana quinze treballs inèdits sobre arqueologia, història, art i literatura

En el marc de les VIII Jornades d'Estudis sobre el Pla d'Urgell i amb la participació d'un investigador català lligat a la Universitat de Ginebra

Redacció
05 de novembre del 2017
Actualitzat a la 1:40h
Imatge de la jornada a Vila-sana
Imatge de la jornada a Vila-sana | Mascnaçà CDR
Vila-sana ha acollit aquest dissabte la vuitena edició de les Jornades d'Estudis sobre el Pla d'Urgell. Aquesta cita ha aplegat 22 científics catalans que treballen, alguns d'ells, a l'estranger, com un investigador català lligat a la Universitat de Ginebra, a Suïssa. A la jornada s'hi han presentat quinze estudis inèdits de sis disciplines que van des de l'arqueologia a la història, la geografia, l'art, la biologia o la literatura.

Tots els treballs se centren en algun aspecte del Pla d'Urgell, des dels seus pobles fins als seus personatges o ecosistemes. Les jornades les organitza el centre de recerques Mascançà, cada any en un municipi del Pla d'Urgell. El president del centre, Joan Yeguas, ha presentat enguany un estudi sobre el procés d'independència de la Vila-sana respecte a Castellnou de Seana, que va ser una realitat l'any 1933, i que té, ha dit, diferències i similituds al procés que viu avui Catalunya.
 
Yeguas ha explicat que la independència de Vila-sana va causar tensions internes a Castellnou de Seana perquè significava perdre la meitat del municipi i, en conseqüència, els ingressos provinents dels impostos. La diferència principal amb la situació actual, ha explicat, és que la independència del 1933 es va fer d'una manera acordada i les autoritats van respectar la voluntat democràtica del poble.

Les jornades han tingut lloc aquest dissabte al Centre d'Immersió de Vila-Sana (CIM) a partir de les 9 del matí amb la ponència del llicenciat en geografia i història, Jordi Curcó, sobre la recuperació de la memòria històrica i cultural d'un territori. Altres ponències han estat sobre la fauna de la comarca, el Canal d'Urgell, el Tossal de les Tenalles o les ceràmiques del tercer mil·lenni abans de Crist, entre d'altres. També s'han presentat estudis sobre l'escriptor mollerussenc, Josep Torres Tribó o sobre localitzacions cinematogràfiques de la zona. A les jornades hi han assistit una cinquantena de persones.