Bolets

La producció de bolets, sota mínims

En aquests moments s'estan recol·lectant 15 kg/ha, mentre que la mitjana per aquesta època de l'any serien 50 kg/ha

per Redacció, 4 de novembre de 2017 a les 09:53 |
Pla detall de diversos bolets | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de novembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les pluges generalitzades que van caure a mitjans del mes d'octubre no han fet efecte sobre els boscos catalans i la producció de bolets es troba sota mínims. Així ho ha explicat el micòleg del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), Juan Martínez de Aragón, que ha relatat que en aquests moments la producció es troba als 15 kg/ha, "mentre que en un any normal hauríem d'estar al voltant dels 50 kg/ha". Davant d'aquesta situació, l'expert en bolets ha dit que la temporada ja es pot donar pràcticament per acabada al Pirineu i s'haurà d'esperar fins al desembre per valorar com ha anat a la zona de la Catalunya Central, del Prepirineu i la Serralada Prelitoral. Amb tot, l'investigador ha dit que "a dia d'avui ja podem dir que serà un any dolent". 
 
Els experts del CTFC calculaven a principis de temporada, a partir de les prediccions meteorològiques, que la d'enguany seria una campanya boletaire "normal", amb una producció mitjana d'uns 60 quilos per hectàrea. Amb tot, la situació s'ha anat empitjorant i a hores d'ara la producció de bolets se situa als 15 kg/ha.


L'investigador i micòleg del CTFC, Juan Martínez de Aragón, ha relatat que els experts confiaven que les pluges que van caure a mitjans del mes d'octubre de manera generalitzada a tot Catalunya tinguessin efectes sobre els boscos catalans, però finalment no ha estat així. "Esperàvem un augment de la producció, però pràcticament no ha succeït perquè després d'aquelles precipitacions no ha caigut cap més gota i, per contra, ha fet unes temperatures molt elevades i, a més, en alguns indrets el fort vent ha ressecat el bosc".

Davant d'aquesta situació, el micòleg creu que la temporada boletaire ja es pot donar pràcticament per finalitzada al Pirineu i caldrà veure què passa a les cotes més baixes del país com les comarques centrals o la Serralada Prelitoral. Amb tot, Martínez de Aragón assegura que "a dia d'avui ja podem dir que serà un any dolent".


Pel que fa a la tipologia de bolets que han fructificat, l'expert del CTFC ha dit que no n'hi ha cap que hagi predominat. "El rovelló va fructificar després de les pluges del setembre però en poca quantitat i ara han començat a sortir fredolics però també son escassos", ha dit el micòleg.

 

Participació