Roberto Fernández diu que el procés ha dividit les universitats catalanes igual que famílies i amics

Avisa que si el Govern espanyol retalla la despesa universitària el 2018, la CRUE ho denunciarà

Roberto Fernández, rector de la UdL
Roberto Fernández, rector de la UdL | Arxiu
Redacció
31 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 18:21h
El nou president de CRUE Universitats Espanyoles, Roberto Fernández, ha afirmat en una entrevista amb Europa Press que "hi ha divisió sociològica i política a la Universitat" a Catalunya entre l'alumnat i professorat, però que això "no està impedint que funcioni amb normalitat". El també rector de la Universitat de Lleida (UdL) des de fa set anys ha subratllat que al sistema universitari català "també hi ha aquest escuarterament que existeix a les famílies i amics" i que negar-ho, "és com dir que no existeix el canvi climàtic".

Fernández ha apuntat que el seu equip rectoral està format per 13 persones "de totes les sensibilitats de l'arc parlamentari català", però que, en política universitària, es posen "perfectament d'acord" i que això ha de servir d'"exemple" a Catalunya.

El president dels rectors, catedràtic d'Història Moderna, assegura que desconeix si existeix adoctrinament a Primària i a Secundària al sistema educatiu català: "No estic a les classes ni he analitzat els llibres de text. No puc opinar sobre una cosa que no conec". No obstant això, ha assegurat que a l'àmbit universitari "la immensa majoria dels professors d'Història són científics" i no duen a terme "cap procés meditat ni organitzat d'adoctrinament" i que les discrepàncies entre ells són "científiques". "Pot haver-hi que algú a una classe s'escoli o que algú s'escoli sempre, però com no pot haver-ne amb centenars de milers de persones?", ha explicat.

"La manipulació es combat amb ciència"

Sobre la manipulació de la Història per part de l'independentisme català, Fernández ha argumentat que això és un "mal universal" i que "des de Mesopotàmia fins a l'actualitat hi ha una temptació permanent per als qui detecten el poder o volen conquistar-lo de posar les mans al passat per legitimar les seves propostes de present i de futur". Al seu judici, la manipulació es combat amb ciència i deontologia professional: "Un historiador és independent, mor per l'objectivitat i l'equanimitat", ha subratllat, per afegir que ha de ser un "bon professional" per posar tot el seu coneixement als pupitres dels alumnes "sense manipular ni tergiversar".

Fernández ha apuntat que els objectius per a aquesta nova etapa al capdavant de CRUE se centraran en la confecció d'una agenda política universitària sobre els problemes "prioritaris i fonamentals" per presentar-la en un mes i mig al Govern, grups parlamentaris, sindicats i empreses.

Una altra de les metes és millorar la imatge de les universitats i "desmuntar els tòpics" que, segons ha dit, hi ha a l'opinió pública i mitjans de comunicació "massa universitats", "mala governança", "endogàmia", "excés de titulacions"...--, que contrasta amb la bona percepció d'aquesta institució per part dels ciutadans a les enquestes del CIS.

"Això es desmunta amb fets. Tenim el millor sistema universitari que hem tingut mai", ha postil·lat Fernández, que ha lamentat que no s'esmenti la Universitat als debats electorals o que no se li dediqui cap espai televisiu, mentre hi ha "disset programes de cuina".
Sobre les beques, el president dels rectors ha subratllat que es tracta d'un dret social" i ha manifestat el seu rebuig al fet que estiguin vinculades amb el rendiment acadèmic.
"Ningú que demostri una vàlua intel·lectual normal pot quedar fora del sistema", ha asseverat, per afegir que la Universitat és el "motor del desenvolupament social" i que aquest és un dels punts en què CRUE discrepa amb el Ministeri d'Educació.

"Gairebé res es fa sense diners"

Quant a les taxes universitàries, Fernández ha apuntat que els diners "han de venir dels pressupostos" i no de les matrícules. Per això, ha assenyalat la necessitat de tornar "com a mínim" a les partides del 2010. El "problema" per a Fernández és que la classe política "ha de decidir què vol per a la Universitat més enllà de la retòrica" i ha assegurat que això es demostra al debat dels Pressupostos Generals de l'Estat.

"Tot no són diners, hi ha reformes d'actitud i de visió, però gairebé res es fa sense diners", ha afirmat el president dels rectors, que ha assenyalat que aquests han de dir "no" a molts projectes d'investigació als seus campus per falta de fons. Així mateix, ha dit que si es confirma el Pla Pressupostari enviat a Brussel·les que redueix la despesa educativa dues desenes del PIB, fins al 3,8%, i això suposa menys fons per al sistema universitari, "la CRUE ho denunciarà".

Quant a les Proves d'accés a la Universitat aquest curs, denominada EVAU o EBAU, segons la comunitat autònoma, Fernández s'ha mostrat partidari de mantenir el sistema de l'anterior, acordat amb el Ministeri d'Educació després de la suspensió del calendari d'aplicació de la LOMCE, i amb l'objectiu que "els alumnes siguin els grans beneficiaris de la Selectivitat".

"Treballarem en la línia de l'any passat i, si hi hagués coses que han de millorar-se, estic convençut que el Ministeri d'Educació, estarà absolutament obert a això. El punt de mira són els estudiants i el manteniment del 'districte únic' universitari", ha explicat.

Assetjament sexual a la universitat

Preguntat per si CRUE ha detectat assetjament sexual a les universitats, com s'ha denunciat en diferents sectors, el president dels rectors ha assenyalat que aquest organisme és "absolutament respectuós" amb els plans i estatuts de cada universitat.

No obstant això, ha manifestat que és "intolerable" que això succeeixi i que CRUE denunciarà els casos que li arribin "degudament informats i contrastats". Si bé ha dit que desconeix si hi ha un estudi sobre la matèria, també s'ha mostrat partidari que, en el cas que no existeixi, l'elabori el grup de gènere d'aquesta institució.