L'Aran reclama un reconeixement del seu règim especial en la reforma de la Constitució

El síndic assegura que l'article 155 afecta l'autogovern del Conselh Generau i que s'han quedat sense interlocutor

Redacció
31 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 10:15h
Ple ordinari del Conselh Generau d’Aran
Ple ordinari del Conselh Generau d’Aran | Arxiu
El Conselh Generau d'Aran reclamarà un reconeixement del seu règim de govern a la Constitució si es reforma la Carta Magna, segons ha explicat el síndic, Carlos Barrera.

"Entenem que en algun moment ha d'haver-hi una revisió de la Constitució espanyola. No sabem quan, en algun moment succeirà i potser aquest sigui el moment de la Val d'Aran de mostrar la seva reivindicació i comptar amb el reconeixement institucional, però ara el nostre dia a dia passa per estar atents i esperar les eleccions del 21 de desembre", ha explicat Barrera després de reunir-se amb els portaveu de les forces araneses del Conselh per preparar la convocatòria d'un ple el dijous 2 de novembre en el qual s'aprovarà una declaració institucional sobre la situació política catalana.

Les forces del Coselh Generau, Convergencia Democrática Aranesa (CDA), Unitat d'Aran (UA) i Partit Renovador d'Arties-Garòs (PRAG), han acordat sotmetre a votació del ple aquest dijous un acord institucional en el qual es reflectiran les aspiracions araneses de poder avançar en el desplegament de la Llei d'Aran i "el posicionament de futur de la Vall d'Aran davant una possible revisió o modificació de la Constitució espanyola" ha afirmat Barrera.

El síndic ha explicat que la Constitució contempla actualment tres administracions, la de l'Estat, l'autonòmica i la local, en la qual està emmarcada el Conselh Generau d'Aran, i ha afegit que "potser hi cap un altre reconeixement". Barrera ha insistit que la Llei d'Aran emana del Parlament de Catalunya i ha avançat que la declaració institucional recollirà l'agraïment del Conselh Generau d'Aran al Parlament per la primera llei de règim especial, de 1990, i per la segona, del 5 de febrer de 2015, que recull "la voluntat del poble aranès de seguir creixent en autogovern".

La trobada d'aquest dilluns ha servit també per analitzar els efectes de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a la vall, sobre el qual Barrera ha assegurat que afecta l'autogovern.

"Amb el cessament fulminant de tot el Govern de la Generalitat, i del president, en el Conselh políticament ens hem quedat sense interlocució per continuar desenvolupant la llei de règim especial de la Vall d'Aran", ha assegurat el síndic, per qui hi ha menys efectes en tresoreria. "A la tresoreria no l'afecta perquè les ordres de pagament del Conselh arribaven a través de la Conselleria d'Economia, que en donava trasllat al Ministeri d'Hisenda, i les últimes s'han pagat al seu degut temps", ha agregat.