Reclamen que Madrid desbloquegi les finances de la Generalitat per reprendre les obres de la Seu Vella

Els Amics de la Seu Vella i el consorci del Turó, preocupats per la candidatura de Patrimoni de la Humanitat

Imatge de la porta dels Apòstols
Imatge de la porta dels Apòstols | ACN
Redacció
29 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 17:21h
La festa anual del turó de la Seu Vella de Lleida s'ha viscut aquest diumenge enmig de la preocupació per la intervenció dels comptes de la Generalitat que ha paralitzat les obres de restauració projectades al monument més emblemàtic de la ciutat. El director del consorci del Turó, Joan Baigol, i l'associació d'Amics de la Seu Vella reclamen una solució el més aviat possible i que no es perjudiqui la candidatura del conjunt monumental per ser declarada Patrimoni de la Humanitat.

Els treballs que havien de començar de forma imminent preveien actuacions al claustre, al campanar i a la porta dels Apòstols de l'antiga catedral de Lleida. Una inversió d'un milió i mig d'euros, dels quals 400.000 els aportava el ministeri de Cultura i la resta el govern català. Baigol assegura que "estem expectants que la situació es desbloquegi i que es puguin fer unes obres que són importants i necessàries". 

El president dels Amics de la Seu Vella, Joan Ramon Gonzàlez, ha demanat que les partides pressupostàries que ja estaven compromeses per a la restauració del monument "no es perdin". L'entitat cada any organitza actes festius i lúdics l'últim diumenge d'octubre, coincidint amb el Dia de la Seu Vella, per demostrar l'estima dels lleidatans al conjunt monumental que aspira a ser reconegut patrimoni mundial per la Unesco. La documentació definitiva de la candidatura estarà enllestida d'aquí un any.

Obres temporalment aturades

El 22 de setembre el conseller de Cultura, Lluís Puig, va alertar que la intervenció del pressupost de la Generalitat per part del Ministeri d'Hisenda paralitzava les obres previstes al monument, en concret, els treballs per consolidar la coberta del claustre i els pisos interiors del campanar i la restauració de la porta dels Apòstols. Malgrat tot, el director del consorci del Turó confia que l'aturada sigui curta i que aviat es reprengui la tramitació per adjudicar les obres, que haurien de començar l'any que ve amb un termini d'execució d'onze mesos.

Baigol recorda que des del consorci ja ho tenen tot a punt per "conviure" amb les obres i afrontar les limitacions que comportarà, per exemple, tenir el claustre ple de bastides o la impossibilitat de pujar al campanar.Fins i tot s'havien previst visites especials amb els restauradors per donar a conèixer el procés per arranjar la porta dels Apòstols. Davant d'això, "ara l'únic que ens preocupa és que es desbloquegi la situació, es facin tots els tràmits administratius pendents i les obres comencin quan abans millor".

Per la seva banda, Joan Ramon Gonzàlez ha afirmat que des dels Amics de la Seu Vella viuen amb "tristesa" l'ajornament dels treballs i els preocupa que "les circumstàncies que viu el país" els endarrereixin encara més. "La por que tenim és que les partides pressupostàries no s'executin quan toca i quan es canviï d'exercici s'acabin perdent perquè els diners es destinin a un altre concepte", ha explicat. Per tant, la reclamació és que "la Seu Vella no s'abandoni i les obres comencin la primavera de l'any que ve".

Reorientació de la candidatura

Paral·lelament, el que sí que avança és la feina per reorientar la candidatura a Patrimoni Mundial d'acord amb els criteris que marca la Unesco, una candidatura que actualment és a la llista indicativa de l'estat espanyol. Baigol ha explicat que la primavera que ve es farà una presentació prèvia del dossier al Consejo de Patrimonio del Ministeri de Cultura i el dossier definitiu' s'entregarà a la tardor. A partir d'aleshores, ja podrà passar l'avaluació definitiva de l'organisme internacional a París.

Preguntat sobre les possibles repercussions en la tramitació arran de la declaració de la República catalana, el director del consorci del Turó de la Seu Vella ha assegurat que "per ara treballem amb el marc únic que tenim que és l'actual, però si s'hagués de fer per una altra banda faríem el que fos". I ha puntualitzat que "tot el que portarem al Consejo de Patrimonio prèviament haurà passat per la Generalitat perquè, de fet, qui ho presenta a Madrid és el govern autònom, per tant, en tot cas estaríem a totes les llistes".

Sobre aquesta qüestió, el president dels Amics de la Seu Vella, Joan Ramon Gonzàlez, ha comentat que "podria endarrerir el procés però si finalment la República es consolida podria passar al contrari, que fos més ràpid perquè Catalunya pròpiament no tindria patrimoni declarat sinó que seria heretat" i ha posat l'exemple de com es va aconseguir agilitzar la declaració de les festes del foc dels solstici d'estiu com a patrimoni immaterial de la Humanitat presentant la candidatura a través d'Andorra. En tot cas, ha insistit que l'escenari és d'"incertesa".