L'Aran encarrega un informe jurídic sobre el seu dret a decidir

El Conselh Generau prepara un ple sobre l'abast de l'article 155 al seu territori

Carlos Barrera, Síndic de l'Aran
Carlos Barrera, Síndic de l'Aran | Arxiu
Redacció
29 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 10:35h
El Conselh Generau d'Aran ha encarregat fa uns dies un informe al jurista Alfredo Galán perquè l'advocat analitzi la referència que la Llei d'Aran fa al dret a decidir, entenent "que la llei del règim especial de la Val d'Aran emana d'una llei del Parlament de Catalunya", ha dit el síndic d'Aran, Carlos Barrera.

Barrera ha assegurat que aquest encàrrec no està lligat a la intenció de celebrar una consulta a Aran i que té el seu origen a saber què diu exactament la llei, després que alguns dirigents socialistes fessin declaracions en premsa sobre les possibilitats del dret a decidir d'Aran.

"La llei del règim especial de la Val d'Aran, que jo sàpiga, no l'ha reconegut la Constitució Espanyola ni cap òrgan del Govern de l'Estat espanyol, per la qual cosa aquesta llei s'entén en el context territorial de Catalunya", ha afirmat.

D'altra banda, Barrera preveu reunir-se el dilluns a la tarda amb el portaveu d'Unitat d'Aran, l'exsíndic socialista Paco Boya, "per concretar la celebració d'un ple extraordinari perquè el ple del Conselh tingui coneixement de l'abast de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució en l'autogovern de la Val d'Aran en el funcionament del Conselh i en l'activitat política de desplegar la llei d'Aran". "El ple no es farà per debatre el dret a decidir del poble aranès perquè la interpretació jurídica d'aquest text l'hem encarregat ara", ha recalcat el síndic.

"L'hem encarregat perquè tots els ciutadans de la vall sàpiguen exactament què vol dir el dret a decidir del poble aranès, que tinguem una interpretació jurídica perquè ningú faci demagògia sobre coses que potser no siguin possibles".

"Primer sapiguem què podem fer i després decidim què fem, no juguem amb les paraules", ha conclòs Carlos Barrera.