Els Bombers alerten de la importància de mantenir les xemeneies en bon estat

El cos avisa que la majoria d'incendis que afecten la coberta dels edificis tenen com a origen la manca de manteniment de la xemeneia

Els Bombers exposen consells per fer un bon manteniment de les ximeneies
Els Bombers exposen consells per fer un bon manteniment de les ximeneies | Albert Segura
Redacció
28 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 20:33h
Amb l’arribada dels mesos de més fred, els Bombers de la Generalitat registren un notable augment d’avisos d’incendis d’habitatges relacionats amb la xemeneia, especialment en edificis en zones de muntanya amb coberta de fusta, els quals tenen efectes devastadors.
 
Davant d’aquest fet, el Servei de Prevenció dels Bombers de la Generalitat evidencia la necessitat d’analitzar la situació actual en diferents vessants: les eines preventives per evitar-ne l’aparició i delimitar la seva propagació i els procediments operatius per fer front a aquest tipus d’incendis.

Consells de seguretat

Hi ha un seguit de consells preventius a tenir en compte en l’ús de les xemeneies, en tot tipus de construccions, dirigits en tres direccions: la construcció, el funcionament i el manteniment de la llar de foc. Amb el seguiment d’aquets punts podrem millorar la seguretat de la nostra instal·lació.
 
· La llar de foc necessita un manteniment periòdic, almenys un cop a l’any (segons l’ús que en fem). Cal escurar el conductes de fums per tal de netejar el sutge que podria acabar cremant i danyant els conductes i xemeneies. Cal fer-ho amb els raspalls adequats o estris recomanats pel fabricant. No hem d’utilitzar productes químics si no són recomanats pels fabricants.
 
· Cal comprovar que els conductes no perdin fum, el fum és tòxic, a més a més si hi ha algun forat podria ser un punt de propagació de l’incendi a elements combustibles propers al punt de fuita.
 
· Si fa temps que no s’utilitza (més d’una temporada) la llar de foc s’ha de revisar per personal especialitzat per tal de comprovar que no s’ha obstruït el tiratge ni fuita el fum del conducte.
 
· En el seu ús, cal tenir en compte, cremar fusta seca no tractada i no cremar altres tipus de combustibles o líquids inflamables. Per tal de no generar sutge el foc ha de cremar viu però sense massa acumulació de llenya afavorint un bon tiratge.
 
· Es perillós estendre roba propera a la llar de foc perquè s’eixugui, així com situar cap material combustible proper a la llar de foc: mobles, joguines, coixins... La reserva de llenya ha d’estar a una distància prudencial (almenys 1 m).
 
· La llar de foc oberta no ha de quedar encesa quan anem a dormir o sortim de casa, si no l’apaguem hi hem de col·locar una pantalla mataguspires i no hem de deixar infants sols amb la llar de foc encesa.
 
· Finalment, és molt important que la ventilació de l’habitació o estança sigui l’adequada per tal d’afavorir una bona combustió i evitar la generació de gasos tòxics, sobretot el monòxid de carboni, i les olors a fum.