Sindicats

Els sindicats agraris exigeixen al ministeri que desbloquegi les finances del sector

UP, JARC i la FCAC demanen a la ministra Tejerina que intercedeixi davant la intervenció de les finances de la Generalitat

per Redacció, 25 d'octubre de 2017 a les 13:16 |
Imatge d'una tactorada a Barcelona | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 d'octubre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) han acordat demanar a la ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, que intercedeixi davant del seu homòleg d'Hisenda per tal que el govern de l'Estat autoritzi la revocació, de forma "urgent", del bloqueig de les partides pressupostàries "d'extraordinària necessitat" per al sector.

La petició respon a la situació de "bloqueig efectiu" per part de l'Estat de partides per al desenvolupament de l'activitat agropecuària, forestal i agroindustrial, especialment en el cooperativisme agrari, incloses en els programes bloquejats pel Ministeri d'Hisenda arran de la intervenció de les finances de la Generalitat. En concret, les tres entitats agràries més representatives reclamen el desbloqueig de les partides destinades a Agroambient i clima, ramaderia ecològica, forestals i d'agroindústria; assegurances agràries; sanitat animal i vegetal; cooperativisme agrari; prevenció i lluita contra incendis, i certificació i control de la qualitat alimentària. Les partides pressupostàries destinades a aquestes mesures sumen més de 13 milions d'euros.


Segons les tres organitzacions agràries el "bloqueig" de les partides pressupostàries afecten "de forma especial i greument" a mesures destinades a agroambient i clima, ramaderia ecològica, forestals i d'agroindústria incloses al Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (PDR) (per un import de quasi 6 milions d'euros); a les assegurances agràries (uns 2,6 milions d'euros); a sanitat animal i vegetal (uns 2 milions d'euros); a cooperativisme agrari (poc més d'1,5 milions d'euros); a prevenció i lluita contra incendis (750.000 euros), i a la certificació i control de la qualitat alimentària (per un import de 440.000 euros).

Davant aquesta situació, Unió de Pagesos, JARC i la FCAC han decidit sol·licitar la intervenció de la ministra Tejerina, després d'avaluar en el marc de la Taula Agrària del 23 d'octubre els efectes de l'Ordre HFP/886/2017, de 20 de setembre. Les tres organitzacions consideren que la "intervenció" de les finances de la Generalitat impacta "de forma inexplicable" en mesures "essencials" per al sector.


Per això, reclamen a la ministra d'Agricultura que intercedeixi per resoldre aquesta situació "incomprensible", tot recordant-li, d'una banda, "l'obligació constitucional adreçada a tots els poders públics d'atendre assenyaladament el desenvolupament de l'agricultura i la ramaderia, així com de la pesca" (afectat també pel bloqueig pressupostari) i, d'altra banda, "les obligacions derivades de la pertinença a la Unió Europea en matèria de sanitat animal i vegetal, de seguretat alimentària i en medi ambient i de preservació de la biodiversitat, que es veuen afectades pel bloqueig pressupostari".

 

Participació