Què és la gelea reial?

La nutricionista Laura Espia ens explica les propietats d'aquest suplement natural

Laura Espia
25 d'octubre del 2017
Actualitzat a la 1:39h
La gelea reial és un dels suplements més naturals que poden existir
La gelea reial és un dels suplements més naturals que poden existir | Segundomedico.com
La gelea reial és una substància líquida fabricada per les mateixes abelles i que serveix com a aliment de les larves obreres durant els primers dies de la seva vida i de les larves reina per sempre. Gràcies a la gelea reial, les reines adquireixen un major desenvolupament corporal i viuen entre tres i quatre anys, mentre que les abelles obreres tan sols viuen entre 45 i 50 dies.

Des de l'antiguitat, nombrosos investigadors han tractat d'aïllar la substància continguda en la gelea reial, gràcies a la qual la larva es converteix en reina. A dia d'avui, es creu que una proteïna anomenada royalactina és la causant d’atorgar tots aquests beneficis.

La gelea reial és un dels suplements més naturals que poden existir. Segons diversos estudis  té un efecte estimulant, tonificant i reequilibrant del sistema nerviós, millora la concentració i potencia els nivells d'energia, i a més a més, el conjunt dels seus nutrients exerceix una acció de reforç de l'organisme davant les agressions externes. Per aquesta raó moltes persones prenen gelea reial en els canvis d'estació o abans de l'hivern per prevenir refredats i infeccions.

La seva composició és majoritàriament aigua (60%) però cal destacar el seu contingut en proteïnes (12% d'elevat valor biològic), vitamines (conté B1, B2, B6, B5, B8, vitamina E, vitamina PP) i minerals (com calci, fòsfor, magnesi, ferro, coure i clor). En nutrició humana, la gelea reial pot resultar el complement dietètic perfecte d'una dieta saludable en situacions d'especial desgast, sempre i quan s'utilitzi en la dosi adequada.

S'han vist efectes beneficiosos en situacions com:

· Depressió, estrès, nerviosisme, esgotament físic o intel·lectual i pèrdua de memòria. Fins i tot, té una acció reguladora sobre la gana per la qual cosa és molt útil en la recuperació de persones amb estats d'astènia i pèrdua d’apetit.

· En casos d'impotència sexual masculina i disminució de líbido en ambdós sexes.

· En problemes cardíacs, com arteriosclerosi o malalties coronàries, ja que ajuda a reduir el nivell de colesterol, dilata les artèries pel seu efecte tròfic i millora el reg sanguini.

·I finalment, en casos d'immunodeficiència, com per exemple en casos d’abús d'antibiòtics, malalties infeccioses i sobretot en cas de grip o refredat, gràcies a la seva acció antiviral i antimicrobiana. 

La millor forma de prendre-la seria en càpsules, ja que el suc gàstric pot inactivar algunes de les proteïnes de la gelea reial. La dosi habitual és de dos a quatre grams diaris durant un mes, que es pot repetir tres o quatre vegades a l'any. S’ha de vigilar en el seu abùs, ja que s’ha vist que pot provocar símptomes inespecífics com cefalees, taquicàrdia i augment de la pressió arterial.

Espero haver  resolt els teus dubtes i recordeu que ens podeu fer arribar les vostres consultes al correu electrònic: lespiamonso@gmail.com