El tren de la Pobla estrenarà nous horaris per optimitzar les connexions

Entraran en vigor el mes de gener i facilitaran els enllaços amb els trens RENFE, AVE i AVANT | Segons FGC, els canvis permetran reduir fins a vuit minuts el temps de viatge entre la Pobla de Segur i Lleida

21 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 10:58h
Imatge del tren de la Pobla
Imatge del tren de la Pobla | Arxiu
Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) preveu posar en marxa, a partir del proper mes de gener, uns nous horaris per la línia de tren Lleida-la Pobla de Segur, que haurien de permetre optimitzar amb major mesura les connexions i els enllaços del servei amb els trens RENFE, AVE i AVANT a l’estació de Lleida Pirineus. A més, aquests canvis permetran reduir fins a vuit minuts el temps de viatge entre la Pobla de Segur i Lleida, segons FGC.

L’aplicació d’aquests nous horaris serà possible gràcies a la incorporació d’algunes estacions en el sistema de parades facultatives, sota demanda de l’usuari. D’aquesta manera, Alcoletge, Sant Llorenç de Montgai, Àger i Cellers s’afegiran a les set parades que actualment funcionen amb aquest sistema, que permet reduir el temps de viatge i estalviar energia.

Ferrocarrils dona resposta, d’aquesta manera, a les reclamacions del territori, que reivindicaven el reajustament horari per connectar amb més de marge amb el tren d’alta velocitat. 

Augment de passatgers del 202%

Durant el primer any d’explotació per part de FGC, la línia de tren Lleida-la Pobla de Segur ha incrementat el nombre de passatgers un 202%, amb 181.824 usuaris entre els mesos de juliol de 2016 i juliol de 2017, unes dades lleugerament superiors a les que es van donar el passat mes de juliol, just quan es complia un any de la posada en funcionament del servei.

Això suposa triplicar els viatgers respecte del mateix període de l’any anterior, en què la línia no era gestionada per FGC (abans de juliol de 2016). A més, l’Índex de Qualitat del Servei se situa ara per sobre del 99%. Aquestes dades s’han presentat aquest divendres a la Pobla de Segur en el marc de la reunió de la Comissió de Seguiment del servei Lleida-la Pobla de Segur-Esterri d’Àneu.

Durant la comissió també s’ha exposat la incorporació d’una tercera unitat a la flota de trens de la línia Lleida-la Pobla de Segur, pressupostada amb 6 milions d’euros, i que permetrà seguir oferint el mateix servei ferroviari quan s’hagin de fer tasques de manteniment en els trens o quan es produeixi alguna avaria. D’aquesta manera, la inversió total del Departament de Territori a la línia puja fins els 11 milions d’euros.

Per un altre costat, s’han anunciat les obres pressupostades a la línia. Pel que fa a les comarques pallareses, es reposaran les baranes de quatre ponts a Talarn, Salàs de Pallars i la Pobla de Segur.

El Tren dels Llacs confirma la bona marxa

Pel que fa a la temporada del Tren dels Llacs també s’ha valorat com a molt exitosa. Tot i que la temporada finalitzarà amb circulacions programades els dissabtes 21 i 28 d’octubre, la previsió és de 7.546 places venudes. Així, amb 30 circulacions (26 amb el tren històric i 4 amb el tren panoràmic) s’ha obtingut una alta ocupació.